Антикорупційні ініціативи стануть одним із ключових напрямків єдиного плану реформ - Шмигаль

Антикорупційні ініціативи стануть одним із ключових напрямків єдиного плану реформ - Шмигаль

Укрінформ
Антикорупційні ініціативи стануть одним із ключових напрямків єдиного плану реформ до 2027 року.

Про це на презентації Антикорупційної програми Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури сказав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, передає кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні буде презентована Антикорупційна програма Міністерства розвитку громад, території та інфраструктури, яка є продовженням ухваленої урядом загальної антикорупційної програми на 2023-2025 роки. Державна антикорупційна програма – це 1700 заходів у 15 сферах. Це плани із впровадження 63 нових цифрових продуктів, які дозволять суттєво зменшити можливості для будь-яких зловживань. Важливо, що всі ці заходи мають реалізовуватись наскрізно в усіх сферах нашого життя, всіма органами державної, місцевої влади. Всі міністерства повинні прийняти власні актуальні антикорупційні програми. Ці антикорупційні ініціативи стануть одним із ключових напрямків єдиного плану реформ до 2027 року", - підкреслив глава уряду.

Він нагадав, що за ініціативи Президента був розроблений Концепт посилення стійкості демократії в Україні.

Це, за словами Шмигаля, рамковий документ, який стане основою для дорожньої карти реформ, де будуть враховані як пропозиції реформ від партнерів України, так і власні напрацювання, зокрема антикорупційна програма буде його складовою.

"Ми вже маємо від наших партнерів низку документів з такими пропозиціями, вимогами, ідеями. Це діючі документи Міжнародного валютного фонду, положення, закладені в Угоді про асоціацію з ЄС, вимоги для отримання макрофінансової допомоги від Європейської комісії, сім рекомендацій Єврокомісії для затвердження нашого статусу кандидата і переходу до наступного етапу перемовин про вступ в ЄС, план України в рамках програм ЄС Ukraine Facility, який сьогодні ми розробляємо спільно з Єврокомісією, рекомендації щодо реформ, які ми отримали офіційно від Сполучених Штатів Америки, економічні реформи, які обговорюються зі Світовим банком, і ще цілий ряд інших документів, які сьогодні потребують структурування, пріоритизації і формування єдиного документу", - сказав Шмигаль.

Читайте також: У МВФ назвали пріоритетні для України заходи напередодні другого перегляду програми

Як додав глава уряду, Концепт посилення стійкості демократії стане частиною майбутньої української доктрини. Зокрема, у документі закладені розвиток державних інституцій, розвиток конкурентної економіки, зміцнення взаємодії державних інституцій, бізнес-середовища та громадянського суспільства.

Одночасно, як додав прем'єр, триває розвиток інших важливих пріоритетів.

Зокрема, це побудова антикорупційної вертикалі, розширення самостійності та можливостей антикорупційних органів НАБУ, САП, ВАКС та НАЗК. Також, як зазначив Шмигаль, відновлено звітність політичних партій та відновлюється декларування активів чиновників.

Також, за його словами, відбуваються зміни в управлінні державними підприємствами.

"Наша відповідь – це приватизація і корпоратизація за стандартами Міжнародної організації з економічного розвитку. В державній власності мають залишитись лише стратегічні активи. Відбувається сьогодні вже корпоратизація. Ключову роль грають незалежні наглядові ради", - сказав Шмигаль.

Читайте також: У Байдена стурбовані корупцією в Україні більше, ніж говорять про це публічно - ЗМІ

Окрім цього, додав він, триває діджиталізація і дерегуляція. За словами глави уряду, чим більше процесів буде цифровізовано, тим меншою буде бюрократія та корупційні ризики.

"Лише за два роки завдяки цифровізації змогли досягнути економічних ефектів на понад 16 мільярдів гривень, згідно з експертними оцінками. Системно переглядаємо інструменти державного регулювання. Вже переглянули понад тисячу", - зазначив Шмигаль.

Також, як додав прем’єр, буде контроль за використанням коштів міжнародних партнерів. Нині триває моніторинг використання прямої бюджетної підтримки від партнерів, перевірка прозорості використання донорських коштів.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів розпочав роботу над єдиним планом реформ до 2027 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-