У польському Жешуві обговорюють підтримку України

У польському Жешуві обговорюють підтримку України

Фото
Укрінформ
Україна потребує підтримки у післявоєнній відбудові, європейській інтеграції, а також допомозі Києву у відбитті російської агресії та збереженні національної і спадщини країни.

Про це йшлося на дводенному саміті “Світ для України” (World for Ukraine Summit, W4U Summit), що розпочався в четвер у Жешуві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Заступниця міністра культури й інформаційної політики України Анастасія Бондар у своєму виступу в онлайн-режимі на форумі підкреслила, що війна триває вже понад 580 днів, щодня відбуваються російські бомбардування України, багато людей загинули чи змушені були залишити свої домівки. Утім, за її словами, на жаль не всі країни світу ще хочуть зрозуміти, що відбувається в Україні.

Бондар підкреслила, що до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО внесено нещодавно об’єкти у Львові та Києві, як такі що перебувають під загрозою знищення через обстріли Росії. Вона констатувала, що це не привід для радощів, оскільки це означає, що світ не в змозі захистити об'єкти світової культурної спадщини.

“У мене питання: скільки ще часу і ракет потрібно, щоб вони влучили по території України, аби світ назвав цю ситуацію по імені, й агресор почав поважати міжнародне право. Це не тільки обов’язок України захищати світову культурну спадщину: це питання демократії і того, як має виглядати світ”, - зазначила вона.

Бондар наголосила, що українці – не жертви, а бійці, які захищають людські цінності.

“І нам потрібно лише те, щоб світ не втомився спостерігати за нами, а стояв на нашому боці усіма можливими способами”, - констатувала заступниця глави МКІП.

Головними викликами в гуманітарній сфері вона назвала продовження нищення російським агресором українських міст та української культурної спадщини, а також збереження національних традицій українцями, які вимушено залишили межі країни і створення умов для їх повернення додому.

Своєю чергою мер Жешува Конрад Фйолек підкреслив, що війна є страшним явищем, висловивши переконання, що її єдиним плюсом буде те, що “кордон між Україною і ЄС швидко зникне і до Спільноти приєднається повністю вільна і незалежна Україна”.

Читайте також: Дуда: Суперечка щодо збіжжя не перекреслить українсько-польські відносини

Він зауважив, що Жешув недарма було визнано містом-рятівником України, оскільки у регіоні було розгорнуто хаб з військової та гуманітарної підтримки України. Мер міста висловив сподівання, що Жешув і Підкарпатське воєводство стане “ключем до зближення України з ЄС”.

Між тим директор офісу уповноваженого уряду РП з питань відбудови України Марцін Хрусцєль заявив, що Польща хоче відіграти роль хабу для відбудови України. Він зазначив, що ризики інвестицій польського та іноземного капіталу в економіку України саме зараз є дуже високими. Тому дуже хорошою новиною він назвав те, що з 28 вересня у Польщі набули чинності зміни до закону про гарантоване страхування польською державою інвестицій польських компаній в Україні. Він нагадав, що в Україні зараз функціонує 600 польських компаній, які ще більше хочуть інвестувати і розвиватися в Україні.

Як відомо, головними темами W4U Summit є політична, економічна та гуманітарна ситуацію в регіоні та світі у світлі російської агресії проти України.

Фото: Юрій Банахевич

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-