Зеленський представить деталі української Формули миру на спецзасіданні Радбезу ООН

Зеленський представить деталі української Формули миру на спецзасіданні Радбезу ООН

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський представить деталі української Формули миру на спеціальному засіданні Ради безпеки Організації Об‘єднаних Націй у середу, 20 вересня.

Про це він повідомив під час загальних дебатів на Генасамблеї ООН, передає кореспондент Укрінформу.

Відео: Офіс Президента

"Минулого року я представив українську Формулу миру. Вона стала основою для оновлення наявної архітектури безпеки. Тепер ми можемо відновити дію Статуту Організації Об‘єднаних Націй і гарантувати повну силу світового порядку, що ґрунтується на правилах. Завтра (20 вересня – ред.) я представлю деталі на спеціальному засіданні Ради Безпеки ООН", – сказав Глава Української держави.

Читайте також: Росія намагається використати дефіцит продовольства як зброю - Президент

Він зауважив, що вже понад 140 держав і міжнародних організацій повністю або частково підтримали українську Формулу миру. Зеленський підкреслив, що вона пропонує рішення та кроки, які зупинять усі форми перетворення на зброю, що були застосовані Росією проти України й інших країн, а також можуть бути використані іншими агресорами.

"Важливі переговори та консультації щодо імплементації Формули миру відбулися в Хіросімі, Копенгагені та Джидді. І ми готуємо Глобальний саміт миру", – додав Президент України.

Читайте також: Саміт миру і допомога Україні: Зеленський провів розмову з прем'єром Японії

Він запросив усіх учасників Генеральної Асамблеї ООН до спільної підготовки Саміту.

"Мені відомо про спроби укласти якісь тіньові угоди за лаштунками. Злу не можна довіряти. Запитайте Пригожина, чи варто довіряти обіцянкам Путіна. Будь ласка, почуйте мене. Нехай єдність вирішує все відкрито", – підкреслив глава Української держави.

Водночас Зеленський наголосив, що Україна робить усе для того, щоб після російської агресії ніхто у світі не наважився напасти на жодну країну.

"Перетворення на зброю має бути стримане. Воєнні злочини мають бути покарані. Депортовані люди мають повернутися додому. А окупант має повернутися на свою територію", – резюмував Президент України.

Читайте також: Росія ігнорує міжнародне право і не припиняє військові дії - Україна в суді ООН

Як повідомляв Укрінформ, Формула миру, вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека; продовольча безпека; енергетична безпека; звільнення всіх полонених і депортованих; виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку; виведення російських військ та припинення бойових дій; повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків; протидія екоциду; гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації; фіксація закінчення війни.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-