Справа геноциду: в Міжнародному суді ООН сьогодні слухають позицію України

Справа геноциду: в Міжнародному суді ООН сьогодні слухають позицію України

Фото
Укрінформ
У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають публічні слухання попередніх заперечень, висунутих Росією у справі щодо звинувачень у геноциді за Конвенцією про запобігання злочину геноциду та покарання за нього.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, у другий день слухань слово у суді має Україна.

“Пʼятсот сімдесят три дні тому Росія розпочала жорстокий, повномасштабний, військовий наступ на Україну. Це війна на винищення - Росія заперечує існування українського народу і хоче стерти нас з карти світу. Це війна імперіалізму - Росія намагається повалити наш демократично обраний уряд. Це загарбницька війна - Росія спробувала заволодіти українською територією. І це війна звірств, терору та воєнних злочинів: братські могили в Бучі, катівні в Херсоні та Ізюмі, десятки тисяч викрадених і взятих у полон мирних жителів, повністю зруйновані міста та селища, такі як Маріуполь та Волноваха, затоплені села, викрадені та депортовані діти, навмисні напади на цивільну інфраструктуру та багато інших невимовних жахіть”, - сказав посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич під час свого виступу в Міжнародному суді ООН.

Він зауважив, що вчора в Суді під час виступу РФ про це нічого не було сказано. "Слухаючи Росію, ви ніколи не дізнаєтеся, що вона робить з моєю країною. Але це наша реальність", - наголосив Кориневич.

Слухання транслюються наживо англійською та французькою.

Спір стосується тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

Як повідомляв Укрінформ, слухання у МС ООН проходитимуть у два раунди: 18 та 25 вересня виступає Росія, а Україна має слово у Суді 19 та 27 вересня.

Київ підтримали 32 країни, які долучилися до цієї справи зі своїми інтервенціями. Вони матимуть слово 20 вересня.

Якщо Суд визнає, що має юрисдикцію і позов є повністю або частково прийнятним, то наступним етапом буде розгляд справи по суті.

Читайте також: Росія в Гаазі заявила, що Міжнародний суд ООН не має юрисдикції

26 лютого 2022 року Україна подала до секретаріату Міжнародного суду ООН в Гаазі заяву про порушення справи проти Росії щодо "спору… про тлумачення, застосування та виконання Конвенції 1948 року про запобігання злочину геноциду та покарання за нього".

З жовтня 2022 року РФ висунула попередні заперечення щодо юрисдикції Суду та прийнятності заяви України.

Міжнародний суд ООН 16 березня 2022 року зобов’язав РФ негайно припинити вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-