Новіков: НАЗК - єдиний орган в Україні, який пройшов міжнародний аудит

Новіков: НАЗК - єдиний орган в Україні, який пройшов міжнародний аудит

Укрінформ
НАЗК є єдиним органом в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання. Звіт міжнародної комісії зафіксував, що Агентство виконало більшість критеріїв оцінювання.

Про це в інтерв'ю Українському Радіо заявив голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«Звіт міжнародної комісії зафіксував, що агентство виконало більшість критеріїв оцінювання. Більше того, НАЗК є єдиним органом в Україні, який пройшов міжнародне оцінювання. НАБУ, наприклад, за 7 років не пройшло його жодного разу. Коли мене на 3-й – 4-й місяць війни, коли Київщина була деокупована, міжнародні партнери запитали, чи ми готові пройти оцінювання, я сказав: «звичайно, тому що НАЗК має бути лідером, еталоном публічної організації з точки зору доброчесності організації процесів». І ми пройшли це оцінювання», - сказав він.

Читайте також: Тетерук у НАЗК аналізуватиме ризики у сфері безпеки та оборони

Коментуючи висновки комісії, Новіков зазначив:

«Щодо висновків самої комісії: Організація економічного розвитку і співробітництва в своїх рекомендаціях з публічної доброчесності зазначає, що будь-які міжнародні рекомендації, будь-який кращий досвід має застосовуватися з урахуванням локального контексту. Міжнародні експерти жодного разу не були в Україні, не ознайомилися з документами. Ми наполягали, щоб вони приїхали в Україну, але на відміну від керівників урядів вони не знайшли можливості. Мені здається, це призвело до того, що не було безпосереднього вивчення предмету аудиту».

Разом з тим Новіков підкреслив, що це був перший аудит в історії України.

«Аудит перший в історії України. Ми були відкриті навіть під час війни й замість того, щоб займатися військовими питаннями, ми займалися питаннями аудиту. Але це було наше свідоме рішення, тому що якщо ми кажемо, що всі органи мають бути відкритими, то це якраз про відкритість, і ми маємо починати із себе. По-друге, з урахуванням локального контексту має сприйматися цей аудит. І очевидно важливо врахувати, що НАЗК працювало, я за свою каденцію працював лише 2 місяці в звичайних умовах. Потім 2 роки ковіду і 1,5 роки війни», - додав він.

Читайте також: У НАЗК назвали умови, які дозволять безпечно відновити е-декларування

Як повідомляв Укрінформ, Національне агентство з питань запобігання корупції підтримало вето Президента України щодо закону про відновлення декларування (законопроєкт № 9534), а також закликало накласти вето на закон про видалення даних щодо осіб, засуджених за корупцію (№ 9587-д).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-