Члени Ради Європи підписали декларацію про підтримку України

Члени Ради Європи підписали декларацію про підтримку України

Фото
Укрінформ
У столиці Латвії наприкінці юридичної зустрічі високого рівня країн Ради Європи «На шляху до справедливості для України» було підписано спільну політичну декларацію.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на пресслужбу мін'юсту Латвії.

Делегації країн Ради Європи підписали декларацію, в якій висловили підтримку Україні та її народу, регіональним і місцевим громадам, культурній і релігійній спадщині, довкіллю та цивільній інфраструктурі.

Як зазначається, члени Ради Європи у співпраці з Україною й відповідними міжнародними організаціями та структурами продовжать роботу над створенням механізму компенсації за допомогою певних інструментів.

Світова спільнота засуджує Росію та вказує на правові наслідки для держави-агресорки її протиправних дій в Україні, включно з відшкодуванням збитків, у тому числі моральних, правових і фінансових. У декларації містяться «Ризькі принципи», метою яких є забезпечення ефективної роботи українського «реєстру збитків», завданих Росією.

Водночас країни, які підписали декларацію, зобов’язуються захищати благополуччя * українських дітей, забезпечуючи їх та їхні родини, щоб сприяти безпечному поверненню в Україну, коли це дозволяють обставини.

«Наш обов’язок, обов’язок міжнародної спільноти, — підтримати Україну в її зусиллях відновити верховенство права та притягнути країну-агресорку до відповідальності… Наша відповідь на агресію Росії не лише вплине на стабільність Європи та сформує новий глобальний порядок, а й визначить нашу відданість європейським цінностям – людській гідності, демократії, рівності, справедливості та правам людини. Тому ми повинні зробити все від нас залежне, щоб злочини Росії були покарані», - сказала міністр юстиції Латвії Інесе Лібіня-Егнере, підбиваючи підсумки конференції.

У роботі конференції - зустрічі високого рівня взяли участь президент Латвії Едгарс Рінкевичс, генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, президент ПАРЄ Тіні Кокс, голова Мін’юсту України Денис Малюська, генпрокурор Андрій Костін, уповноважений з питань юстиції ЄС Дідьє Рейндерс, гендиректор Ради Європи з прав людини та верховенства права Крістос Джакомопулос, президент Євроюсту Ладислав Хамран, гендиректор РЄ з питань демократії Мар'я Руотанен, директор Агентства ЄС з основних прав (FRA) Майкл О'Флаерті.

Читайте також: У Ризі відбувається юридична конференція РЄ «На шляху до справедливості для України»

Як повідомляв Укрінформ, юридична зустріч високого рівня, що відбулася в рамках Комітету міністрів Ради Європи під час головування Латвії, є практичним кроком до притягнення винних до відповідальності. В заході взяли участь делегації юридичних відомств 40 країн Ради Європи (в тому числі 18 міністрів юстиції), а також представники країн-спостерігачів та міжнародних організацій.

Фото: tm.gov.lv

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-