Україна планує до кінця року запровадити ще близько 200 стандартів НАТО

Україна планує до кінця року запровадити ще близько 200 стандартів НАТО

Ексклюзив
Укрінформ
У Силах безпеки та оборони України вже запроваджено 287 стандартів Північноатлантичного альянсу, до кінця року планується запровадити ще близько 200 стандартів НАТО.

Про це міністр оборони Олексій Резніков розповів у інтерв’ю Укрінформу.

Він зазначив, що загалом існує понад 1200 стандартів Організації Північноатлантичного договору.

“У Силах безпеки та оборони України запроваджено 287 стандартів НАТО. Це – майже чверть від загальної кількості. З них: 174 – в межах Цілей партнерства Україна-НАТО (першочергові стандарти Альянсу), 113 – ініціативні”, - зазначив Резніков.

Водночас він заявив, що кількість впроваджених стандартів не є визначальним фактором під час ухвалення політичного рішення щодо євроатлантичної інтеграції держави. За словами міністра, більшість держав-членів у середньому мають приблизно 30% впроваджених стандартів від загальної кількості.

“За цим показником (впроваджених стандартів - ред.) Україна посідає перше місце серед держав-партнерів НАТО та навіть перевищує показники деяких держав-членів. До кінця 2023 року прийнято до виконання та планується запровадити ще близько 200 стандартів. А є певні стандарти, які нам і не потрібно впроваджувати. Наприклад, стандарт щодо якості питної води для забезпечення війська - у нас він вищий, ніж у країнах НАТО”, - зауважив очільник МОУ.

Він назвав три пункти, які будуть визначальними у процесі інтеграції України в НАТО. Перший передбачає наявність цивільного-демократичного контролю над Збройними силами - як у вигляді законодавства, так і у вигляді реально побудованої інфраструктури. Другий - це зрозумілі, прозорі, транспарентні, відповідальні процедури забезпечення ЗС починаючи від закупівель. Нарешті, третій - спільне планування операцій.

“Якщо країна відповідає цим трьом критеріям - вона стає країною НАТО”, - підкреслив Резніков.

Читайте також: Кулеба і Столтенберг обговорили подальші кроки на шляху України в НАТО

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня 2022 року Президент Володимир Зеленський, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль підписали заявку України на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.

У липні 2023 року у Вільнюсі відбувся саміт Північноатлантичного Альянсу, під час якого лідери країн НАТО оприлюднили підсумкове комюніке, в якому зазначається, що майбутнє України – в НАТО, і держава отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови. Також було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Окрім того, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту Спільну декларацію про підтримку України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-