Війна в Україні стала фактором прискорення для розширення ЄС – Боррель

Війна в Україні стала фактором прискорення для розширення ЄС – Боррель

Укрінформ
Європейський Союз має продовжувати процес розширення, і війна в Україні стала фактором прискорення цього процесу не лише для таких країн як Україна і Молдова, але також для країн регіону Західних Балкан.  

Про це сьогодні в Толедо під час пресконференції за підсумками зустрічі європейських міністрів заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Питання щодо розширення постійно фігурувало під час нашого обговорення. Україна має стати членом Європейського Союзу, як і країни Західних Балкан, і швидко. Я думаю, що війна в Україні мала рушійний ефект для того, щоб прискорити процес розширення, який, безумовно, є процесом, що оснований на досягненнях. Будь-яка держава стане членом, коли виконає всі умови», - заявив Боррель.

Читайте також: Боррель: Українська формула миру – єдина основа для міжнародних зусиль із припинення війни

Водночас за його словами, важливо на цьому етапі зафіксувати політичні зобов’язання, не лише з боку країн-кандидатів, але також для самого Європейського Союзу, який в результаті чергової хвилі розширення може збільшитися на 10 країн-членів.

«Цим країнам варто бути готовими до розширення, особливо, Україні, яка все ще потребує багато підтримки. Але це також стосується Європейського Союзу та виконання відповідних умов, інакше нічого не відбудеться. У цьому пропозиція певного «горизонту», певної часової мети, може надати процесу розширення додатковий політичний імпульс, мобілізувати більше енергії від нас та від країн-кандидатів», - додав високий представник ЄС.

Читайте також: Міністри ЄС не дійшли згоди щодо восьмого «військового» траншу для України

Як повідомлялося, в понеділок під час виступу на безпековому форумі у місті Блед, Словенія, президент Європейської ради Шарль Мішель запропонував встановити для процесу розширення ЄС певну часову межу, та визначити 2030 рік як дату, коли ЄС та країни-кандидати мають завершити роботу із внутрішніх перетворень і реформ, й бути готовими до розширення.

Сьогодні в місті Толедо під егідою Іспанського головування в ЄС відбулася неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн ЄС (Gymnich), головними темами якої були розвиток ситуації в Україні та в країнах африканського регіону Сахель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-