Мирний саміт може пройти у будь-якій країні, куди зможуть прибути світові лідери – Кулеба

Мирний саміт може пройти у будь-якій країні, куди зможуть прибути світові лідери – Кулеба

Укрінформ
Місцем проведення Мирного саміту, який хоче скликати Україна, може стати будь-яка країна світу, куди погодяться приїхати світові лідери.

Про це сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час спільного з чеським колегою Яном Ліпавським брифінгу в Празі в понеділок, передає кореспондент Укрінформу.

«Будь-яке місце, яке може зібрати разом якнайбільше країн з Азії, Африки, Латинської Америки, може стати місцем для проведення Мирного саміту», - сказав Кулеба.

Він зауважив, що головним завданням не є проведення саміту за участі тих країн, які і так не треба переконувати, - партнери в ЄС і з Північної Америки.

Отже, треба знайти місце, куди могли би приїхати лідери Китаю, Індії, ПАР, Бразилії, інших держав з цих регіонів, які ще мають сумніви. Це – головний критерій, - пояснив міністр.

Він зазначив, що презентована торік на Балі Формула миру набуває дедалі більшої популярності. Саміт має стати, за словами Кулеби. «дорогоцінним камінням у короні дипломатії».

Міністри також порушили теми українських шукачів притулку.

Ліпавський зазначив, що Чехія видала українцям понад півмільйона спеціальних віз і уже продовжувала строк дії дозволів на перебування.

«Поки іде війна, будь-яка дискусія (щодо подальших продовжень - ред.) є передчасною, адже ми не знаємо, що станеться завтра або післязавтра… Ми, на жаль, ще не наблизилися до моменту, коли люди могли би вирішувати – повертатися в Україну чи залишитися в Чехії», - зазначив міністр. Він підкреслив, що чеська влада дуже опікується біженцями.

Кулеба своєю чергою зазначив, що Україна і Чехія – демократичні країни і не можуть змушувати людей залишитися або їхати геть.

Втім, Україна сподівається, що після завершення війни її громадяни повернуться додому.

«Ми хочемо, щоби люди повернулися. Але розуміємо, що дедалі довше триватиме війна, дедалі більше людей будуть укорінятися в Чеській Республіці», - сказав український дипломат.

Ті, хто обере новий дім, стануть частиною широкої світової української діаспори зі своїми традиціями, ідентичністю, культурою, але мають стати лояльними членами та жити за законами Чехії, додав він.

Читайте також: Зеленський зустрівся з главою МЗС Туреччини – говорили про підготовку до Глобального саміту миру

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з радником з питань національної безпеки Чехії Томашем Пояром запросив чеський уряд і компанії на Форум оборонних індустрій.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-