Глава МЗС — про кандидатів на посаду посла України в Чехії: Ми шукаємо найсильнішого

Глава МЗС — про кандидатів на посаду посла України в Чехії: Ми шукаємо найсильнішого

Укрінформ
Київ поки що не визначився з кандидатурою на посаду глави дипломатичної місії у Празі, яка є вільною уже понад рік.

Це випливає з відповіді міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби на запитання на пресконференції у Празі, чи привіз він ім’я нового посла, передає власний кореспондент Укрінформу.

За словами очільника українського МЗС, він привіз до Праги агреман для нового чеського посла в Україні. Але з українським поки що не визначилися.

«Євген Перебийніс (поїхав 9 липня 2022 року — ред.) був відмінним послом тут», - підкреслив Кулеба. Але, нагадав він, робота дипломатів будується на принципі ротації, місія посла у Празі завершилася, він повернувся в Київ на посаду заступника міністра, отримавши таким чином підвищення.

«Хочете вірте, хочете ні, але з того самого часу ми шукаємо найсильнішого кандидата, який насправді був би бездоганним для Чеської Республіки… Буде посол - але не будь-який, а найкращий», - запевнив Кулеба.

За його словами, розглядалися кілька кандидатур, але жодна з них не була досконалою для того, щоби представляти інтереси держави в такій важливій країні-партнері, як Чехія. Ще є кілька кандидатур, остаточне рішення прийме Президент, з яким Кулеба говоритиме після повернення до Києва.

Міністр зазначив, що останні півтора року українсько-чеські взаємини на всіх рівнях були дуже активними, динамічними, наповненими важливим змістом. Міністр подякував за те, що Чехія вирішила встановити особливі відносини з Дніпропетровською областю з огляду не необхідність відновлення цього регіону та запросив чеські фірми приходити в Україну.

Під час переговорів з чеським міністром Яном Ліпавським Кулеба повторив запрошення чеським оборонним компаніям і представникам владних структур взяти участь у першому Форумі оборонних індустрій, який планується провести в Україні восени. Вони не тільки зможуть розширити свої потужності, бізнес, створити нові робочі місця, але й посилити безпеку самої Чехії, зауважив дипломат.

Кулеба також відзначив активне та консолідуюче головування Чехії у ЄС в 2022 році та висловив сподівання на підтримку Прагою початку переговорів про вступ у Євросоюз до кінця цього року.

Читайте також: Чехія підтримуватиме Україну до перемоги – глава МЗС

Як повідомлялося, глава МЗС України перебуває в Чехії з візитом. Раніше цього дня він виступив на нараді чеських послів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-