ВР планує внести зміни до закону про національні меншини

ВР планує внести зміни до закону про національні меншини

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт “Про внесення змін до Закону України “Про національні меншини (спільноти) України” щодо деяких питань реалізації прав і свобод осіб, які належать до національних меншин (спільнот) України”.

Про це народний депутат із парламентської фракції “Голос” Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що ухвалення проєкту (№9610) в першому читанні підтримав 281 парламентарій. 

Так, законопроєктом пропонується закріпити оновлене визначення терміну “національні меншини (спільноти)”, що базується на основі інклюзивного підходу та відповідає Рамковій конвенції про захист національних меншин 1995 року. Після ухвалення проєкту як закону відповідне визначення буде таке: “Національна меншина (спільнота) України — це стала група громадян України, які не є етнічними українцями, проживають на території України в межах її міжнародно визнаних кордонів, об’єднані спільними етнічними, культурними, історичними, мовними та/або релігійними ознаками, усвідомлюють свою приналежність до неї, виявляють прагнення зберегти і розвивати свою мовну, культурну, релігійну самобутність”.

Також документом передбачаються державні гарантії безоплатного забезпечення підручниками, у тому числі електронними, здобувачів повної загальної середньої освіти, які належать до нацменшин, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів.

Окрім цього, пропонується забезпечити можливість використання мов національних меншин у сфері реклами, під час здійснення публічних, культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів, надання екстреної допомоги, надання допомоги та захисту жертвам домашнього насилля, догляду в будинку-інтернаті для громадян похилого віку тощо. При цьому планується уточнити критерії, на основі яких розроблятиметься методологія використання мов національних меншин (спільнот) у населених пунктах, в яких традиційно проживають нацменшин, або в яких такі особи складають значну частину населення.

Читайте також: Венеційська комісія оприлюднила рекомендації щодо українського закону про нацменшини

Водночас пропонується встановити, що Кабінет Міністрів визначатиме порядок визначення переліку та перелік населених пунктів, в яких традиційно проживають особи, які належать до національних меншин (спільнот), або в яких такі особи складають значну частину населення.

Як повідомлялося, Верховна Рада 13 грудня 2022 року ухвалила Закон “Про національні меншини (спільноти) України”. 12 червня 2023 року Венеційська Комісія оприлюднила висновок до відповідного законодавчого акта, в якому містяться зауваження, здебільшого спрямовані на приведення деяких норм вказаного закону у відповідність до положень Європейської конвенції з прав людини 1950 року, Рамкової конвенції про захист національних меншин 1995 року, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин 1992 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-