Перемога України та її вступ до ЄС забезпечать успіх Європи – Кулеба

Перемога України та її вступ до ЄС забезпечать успіх Європи – Кулеба

Укрінформ
Російська агресія проти України змусила Європейський Союз заново віднайти свою силу та глобальну роль, а перемога Української держави та її повноправне членство у ЄС забезпечать новий історичний успіх всього європейського проєкту.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-лекції щодо майбутнього Європи в Міжнародному університеті імені Менендеса Пелайо в іспанському місті Сантандер, передає Укрінформ з посиланням на пресслужбу МЗС

Глава української дипломатії зазначив, що впродовж довгого часу спостерігався період антагонізму в міжнародних відносинах, під час якого усталені старі альянси були паралізовані внутрішніми конфліктами та нездатністю до рішучих дій. Водночас режими-вигнанці, такі як Росія, користувалися моментом, а також антиамериканськими настроями, щоб наполегливо просувати свої інтереси. 

Міністр наголосив, що з 2022 року ситуація докорінно змінилася. За його словами, ЄС та західний світ знайшли нову силу. Україна набирає нової військової та політичної ваги у Центрально-Східній Європі та світі. Вплив Росії падає після її поразок на полі бою в Україні. Країни Центральної Азії поволі звільняються від тиску та шантажу Москви. Туреччина, Саудівська Аравія, Китай та інші гравці набувають нової ваги на міжнародній арені.

Читайте також: Вступ до ЄС: Зеленський і голова Євроради обговорили можливість старту переговорів

"Всі ці тенденції визначать новий баланс сил. Наше головне завдання - забезпечити десятиліття миру та розвитку на європейському континенті. Насправді ми вже у новій Європі. Європі, яка позбулася своєї втоми та робить активні кроки на захист своїх цінностей. Перемога України у війні та її вступ до Євросоюзу забезпечать успіх всього європейського проєкту”, - підкреслив Кулеба. 

Глава МЗС нагадав, що ЄС із початку повномасштабного російського вторгнення надає Україні масштабну підтримку, зокрема військову. Він зазначив, що це не благодійність, а найкраща інвестиція у довгострокову безпеку Європи. 

“Переконлива перемога України, втілення Формули миру Президента Зеленського та відповідальність за російські злочини є базовими умовами відновлення миру та стабільності в Європі. Тим, хто каже, що ці завдання нереалістичні, можу лише нагадати, що у лютому 2022 року Україні пророкували від 3 до 10 днів існування. Ми вже довели багатьом аналітикам і експертам, що вони помилялися, та продовжимо це робити. А ті, хто нині критикують контрнаступ, зневажають самопожертву наших героїв”, - заявив міністр. 

Глава МЗС зауважив, що наївно думати, ніби плани Москви обмежені Україною. Росія хоче завдати шкоди всій Європі, а сильний ЄС не входить до планів Путіна. Він хоче бачити ЄС у хаосі, конфліктах між державами-членами, паралізованим нерішучістю та дестабілізованим злими виборцями.

Читайте також: Україна має відновити роботу всіх інституцій до початку перемовин про вступ у ЄС – євродепутатка

“Ми маємо бути сильними та об’єднаними, маємо грати у велику гру та бути амбітними, дивитися далі за горизонт і безкомпромісно захищати наші цінності. Українці вже сьогодні роблять все це. Часи труднощів минуть. Народиться нова Європа, невід’ємною частиною якої буде Україна. Новий баланс сил забезпечить десятиліття миру та стабільності для всіх європейців. Аби жодні діти більше не мали гинути у варварській та неспровокованій загарбницькій війні. Аби назавжди закарбувати засадничий принцип Європи “Ніколи знову”, - підсумував він.

За даними МЗС, лекція Кулеби відкрила традиційний навчальний курс “Quo Vadis Europe?” під керівництвом високого представника ЄС Жозепа Борреля, який проводиться вже 22 роки поспіль.

Фото: МЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-