Єрмак провів шосту зустріч з іноземними дипломатами

Єрмак провів шосту зустріч з іноземними дипломатами

Фото
Укрінформ
Керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак провів шосту зустріч із представниками іноземних дипломатичних установ, де обговорювалось питання екологічної безпеки як важливого пункту Формули миру Президента України Володимира Зеленського.

Про це він повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Екологічна безпека - важливий пункт Формули миру Володимира Зеленського. Сьогодні з командою провели шосту зустріч із представниками іноземних дипломатичних установ, акредитованих у нашій країні, і працювали над цим пунктом», - поінформував він.

Єрмак зазначив, що зустріч відбулася на території ботанічного саду Національного університету біоресурсів і природокористування України.

«Кількість учасників збільшується - сьогодні було вже 63 дипломатичних місії», – зазначив керівник ОП.

Він висловив вдячність представникам дипломатичних установ Албанії, Кіпру, Малайзії, Молдови, Мальти, Словенії, Таїланду, В’єтнаму, які долучилися до обговорення пунктів Формули миру вперше.

Окрім того, Єрмак повідомив, що на заході були присутні співголова Міжнародної робочої групи щодо екологічних наслідків війни, ексміністр закордонних справ Швеції Маргот Вальстрем, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко, заступники керівника ОП Ігор Жовква та Андрій Сибіга.

«Ми говорили про протидію екоциду, бо Росія воює з нашою державою та довкіллям. Уже зафіксовано майже 2,5 тисячі випадків завдання шкоди довкіллю, і Офіс генерального прокурора проводить розслідування за майже 200 фактами екологічних воєнних злочинів», - зазначив очільник ОП.

Він наголосив, що внаслідок російської агресії близько 250 тисяч квадратних кілометрів території України забруднено мінами й снарядами. За його словами, «це зіставно з територією Великої Британії».

Крім того, керівник ОП зауважив, що 20% природоохоронних територій нашої країни перебувають під окупацією або в зоні бойових дій, майже третина українських лісів постраждала через російську агресію, близько 3 мільйонів гектарів перекопані або спалені, а також «від тисяч пожеж і мільйонів вибухів» у повітря потрапляють десятки тисяч тонн отруйних речовин, вуглекислого газу в атмосферу викинуто близько 33 мільйонів тонн.

«У нас є спільне - наша планета. І шкода довкіллю в Україні впливає на все людство, бо від екоциду страждають люди в різних куточках Землі», - заявив він.

Також Єрмак акцентував на потребі створити дієвий механізм подолання екологічних наслідків російського вторгнення.

За його словами, варто працювати за трьома ключовими напрямами: «оцінка шкоди довкіллю, зокрема довгострокових наслідків, відшкодування збитків та притягнення до відповідальності за шкоду довкіллю; екологічне відновлення й перехід до «зеленої» економіки».

«Як сказала Маргот Вальстрем, необхідно документувати злочини проти екології. Зважаючи на те, що Україна є одним із найбільших експортерів зернових на світовий ринок, агресія проти нашої держави створює ризики для світової продовольчої безпеки. Крім того, за її словами, постають критичні виклики для сталого розвитку й запобігання змінам клімату», - зазначив керівник ОП.

Читайте також: Формула миру: Єрмак пропонує залучити СОТ до імплементації пункту про продовольчу безпеку

На переконання Єрмака, реалізація пункту про екологічну безпеку української Формули миру є критично важливою не лише для України, а й для всіх у світі.

«Працюємо над єдиним баченням. Росія відповідатиме за все зло», - резюмував він.

Як повідомлялося, Формула миру вперше озвучена Президентом України Володимиром Зеленським на саміті G20 у листопаді 2022 року, містить 10 пунктів: радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності та світового порядку, виведення російських військ та припинення бойових дій, а також повернення справедливості, отже, трибунал для винних в агресії та компенсація збитків, протидія екоциду, гарантії безпеки для України задля недопущення ескалації та фіксація закінчення війни.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-