Кулеба: Ми ніколи не побачимо Путіна та Зеленського за одним столом

Кулеба: Ми ніколи не побачимо Путіна та Зеленського за одним столом

Укрінформ
Переговори з Москвою можливі лише за умови виведення російських військ з території України. Однак це буде не з Путіним.

Як передає Укрінформ, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав в інтерв'ю Corriere della Sera.

За його словами, Україна зможе вести переговори з Москвою лише після виведення окупаційних військ з нашої землі, але це буде не з Путіним.

«Путін не партнер (для переговорів, - ред.). Він скоїв занадто багато дуже серйозних злочинів. Існують інші дипломатичні засоби опосередкованої боротьби. Але нам зрозуміло, що ми ніколи не зможемо побачити Путіна та Зеленського за одним столом», - сказав Кулеба.

Відповідаючи на запитання щодо розрахунків Путіна на перемогу Трампа на виборах у США, Кулеба зазначив: "Путін з 2014 року розраховує на чиїсь вибори, але результати йому жодного разу не допомогли. Я все ще вважаю, що час - наш союзник, через той простий факт, що наші військові можливості зростають, а російські – зменшуються. Але ми розраховуємо на те, що колись війна закінчиться на нашу користь».

"Цієї мети можна досягти за допомогою війни та дипломатії. З першим справляються наші генерали, їхнє завдання - підштовхнути росіян до відступу та дати їм зрозуміти, що говорити краще, ніж воювати. Я дбаю про дипломатію та діалог, коли це можливо", - зазначив міністр.

Щодо того, чи можна розпочати переговори до повного виведення військ РФ з України, Кулеба сказав, що це залежить від обставин.

"Ми не віримо росіянам на слово, ніхто при здоровому глузді не повірить. Перш ніж піти (на компроміс щодо переговорів, - ред.), ми хотіли б переконатися, що він серйозний, а не черговий обман. Що росіяни потім не повернуться, щоб знову атакувати нас. Я розумію ці питання та їх логіку, але я не можу дати однозначних відповідей, тому що їх немає, на кону життя мільйонів людей", - наголосив очільник МЗС України.

Кулеба також нагадав, що минулого року була укладена "зернова угода" за посередництва генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана, і Москва не дотримувалася її умов.

"Було дві окремі угоди з нами і з Москвою, ніколи не було прямого порозуміння. Нам потрібна певна креативність, щоб знаходити рішення. Ми будемо їх шукати будь-якими способами, але наразі умови відсутні: Росія продовжує нас атакувати, вона віддає перевагу війні, а не миру", - зазначив міністр.

Відповідаючи на запитання щодо неоднозначності підходу Китаю до війни, міністр сказав, що «важливо, що Китай був на саміті (у Саудівській Аравії - ред.), був на багатосторонній зустрічі, де обговорювався український мирний план».

Читайте також: Рішення про будь-які переговори з Путіним має приймати особисто Зеленський - Держдеп

Як повідомлялося, посадовці США та країн Європи стурбовані тим, що російський лідер Володимир Путін враховує президентські вибори у США 2024 року у своєму плані війни проти України. Експрезидент США Дональд Трамп заявив, що Росія не напала б на Україну, якби він був головою Білого дому, а також що завершив би війну шляхом переговорів між Путіним та Зеленським за 24 години.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-