Блінкен про відновлення «зернової угоди»: Ми хочемо бачити їжу на світових ринках

Блінкен про відновлення «зернової угоди»: Ми хочемо бачити їжу на світових ринках

Укрінформ
Міжнародна спільнота зацікавлена в забезпеченні світового ринку продовольством, тож відновлення Чорноморської зернової ініціативи є одним з інструментів для того, щоби їжа була доступною, а ціни на неї – низькими.

Про це заявив у четвер у кулуарах Ради Безпеки ООН державний секретар США Ентоні Блінкен, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми хочемо бачити цю їжу на світових ринках. Ми хочемо, щоби всі виграли від нижчих цін», - підкреслив держсекретар США.

Читайте також: Лише Ердоган здатен повернути Путіна до «зернової угоди» - Кулеба

Він вкотре розкритикував позицію Кремля щодо виходу із Чорноморської угоди та спростував заяви Росії, що санкції США нібито заважали експорту її власної сільгосппродукції.

«Санкції, запроваджені нами та іншими проти Росії за її агресію в Україні, з першого дня виключали її (російські – ред.) харчові продукти. І це стосується не лише продуктів, але й засобів їхньої доставки та страхування»,- зауважив Блінкен.

Він підкреслив, що Сполучені Штати зацікавлені в тому, щоби кожна країна могла вільно й безпечно експортувати свої харчі, включно з Росією.

Читайте також: Україна хоче застрахувати судна, які йтимуть «зерновим коридором» - Шмигаль

Водночас, Блінкен наголосив, що Сполучені Штати паралельно розглядають всі можливості для того, щоби максимізувати експорт зерна з України, в тому числі наземними, річковими і частково морськими шляхами. Однак, за його словами, «буде дуже важко компенсувати» ті обсяги, які переправлялися за Чорноморською зерновою угодою, особливо з огляду на те, що Росія навмисно цілить по складах зі збіжжям, портовій та іншій інфраструктурі транспортування зерна.

Читайте також: Росії потрібно, щоб розвалився продовольчий ринок світу - Президент

Як повідомляв Укрінформ, у четвер у Нью-Йорку відбулася відкрита дискусія Ради Безпеки ООН щодо голоду й глобальної продовольчої безпеки, викликаними конфліктами. Засідання пройшло під головуванням державного секретаря США Ентоні Блінкена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-