Зеленський про блокування «зернової угоди»: Для Путіна - це «ексклюзив на крові»

Зеленський про блокування «зернової угоди»: Для Путіна - це «ексклюзив на крові»

Укрінформ
Блокування Росією зернової угоди - це тиск і гроші, такий собі "ексклюзив на крові".

Про це глава Української держави сказав у інтерв'ю Globo, передає Укрінформ.

"Ми говоримо про голод, про виживання світу, про соціальний хаос, який може бути через непостачання зерна. А для нього (Путіна - ред.) - це тиск і гроші, бо, блокуючи наше зерно, він продає своє. Це такий собі ексклюзив на крові. Це поведінка людини, яка не поважає міжнародне право, або якій дають можливість це право не поважати", - заявив Президент.

Читайте також: Росія знищила за дев'ять днів 180 тисяч тонн українського зерна - МЗС

Він нагадав, що в українській Формулі миру є важливий пункт - "харчова безпека". І ця харчова безпека, за словами Президента, передбачає вільний рух зерна через чорноморський "коридор", який на сьогодні "блокує одна людина: погрозами, обстрілами, військовими кораблями".

За словами Зеленського, в зазначеній ситуації лише один Путін отримує від цього результат.

"Позбавляючись України, як конкурента, Росія дає світові більш дорожчий продукт і водночас впливає на ті чи інші африканські, азійські, латиноамериканські держави", - сказав він.

Президент зазначив, що для Росії нині діє одне - право сили, іншого нічого не існує: ні гуманізму, ні міжнародного права. Тому в цьому випадку, переконаний він, Туреччина і ООН мають застосувати своє право сили, вони мають тиснути на РФ. Так само мають тиснути на Росію й інші країни, які страждають через загрозу голоду.

Читайте також: Зеленський відреагував на заклик Франциска до Росії щодо відновлення «зернової угоди»

Як повідомляв Укрінформ, дія угоди про продовження «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море», яку уклали Україна, Організація Об’єднаних Націй і Туреччина у липні 2022 року, завершилась 18 липня 2023 року. Аналогічну угоду уклали ООН, Туреччина та Росія.

Російська сторона 17 липня 2023 року направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження "зернової угоди" та де-факто припинила її дію.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-