Керівник EESC пропонує Україні «почесне членство розширення» у межах наближення до ЄС

Керівник EESC пропонує Україні «почесне членство розширення» у межах наближення до ЄС

Ексклюзив
Укрінформ
Президент EESC Олівер Ропке пропонує Україні та іншим країнам-кандидатам на входження до ЄС так зване «почесне членство розширення» в очолюваній ним євроінституції, що надасть можливість брати участь у проєктах та у громадському обговоренні найважливіших напрямків політики ЄС.

Про це він заявив в інтерв’ю Укрінформу.

«Моя ініціатива полягає в тому, щоб заснувати так зване «почесне членство розширення», щоб країни-кандидати, включаючи Україну, могли долучитися до нашої повсякденної роботи. Це означає, що представники громадянського суспільства зможуть долучатися до розробки наших ключових документів. Наприклад, в узагальненні прогресу України з адоптації до стандартів ЄС, щодо її участі у Єдиному ринку ЄС, просування у дотриманні соціальних прав, верховенства права та громадянських свобод. Всі ці питання є дуже актуальними, і участь громадянського суспільства в їх обговоренні на європейському рівні матиме величезну додану вартість», - наголосив Ропке.

Він зауважив, що EESC є важливим гравцем у політичному процесі розширення ЄС як ключова дорадча структура. Участь у його роботі країн-кандидатів відкриває перед ними нові перспективи у переході на європейські стандарти та допомагає євроінституціям зробити процес наближення країн-кандидатів до членства в ЄС динамічнішим.

Читайте також: Україна може стати членом ЄС до 2030 року – ексглава МЗС Польщі

«Я щасливий, що ми отримали підтримку цієї ідеї від євроінституцій, включаючи Європейську Комісію, Європарламент, а також від самих країн-кандидатів. Вони були б готові розпочати цю роботу вже сьогодні, якщо б це залежало лише від них. Ми, як комітет, не можемо розчарувати їх в цих очікуваннях. Ми це обговорювали на рівні членів EESC, і маємо більшість. Залучення громадських організацій країн-кандидатів до роботи комітету буде великим кроком вперед, а також сигналом солідарності», - підкреслив керівник Європейського комітету.

Він зауважив, що ініціатива щодо «почесного членства розширення» в EESC охоплює всі країни-кандидати, включаючи Україну, Молдову, країни Західних Балкан, а також Туреччину. Їх участь у роботі Європейського комітету дозволить прискорити процес розширення ЄС та уникнути повторення певних помилок, що вже були допущені у процесі їх інтеграції до ЄС.

«У цьому контексті я планую десь після літа, але якомога швидше, відвідати Україну. Ми вже маємо відповідні контакти з вашим урядом, а також із організаціями громадянського суспільства. Цей майбутній візит не має бути формальним відвідуванням «для рукостискання». Ні, він має містити набагато більше. Зокрема, я хочу запропонувати цю ініціативу із долучення громадських організацій до нашої повсякденної роботи в рамках комітету. Я хочу представити ці пропозиції людям, що приймають рішення, а також представникам громадянського суспільства, настільки широко, як це дозволятимуть умови з безпеки», - наголосив Ропке.

Читайте також: Євроінтеграція та боєприпаси: на Банковій обговорили співпрацю між Україною та ЄС

Як повідомлялося, Європейський соціально-економічний комітет (англ. European Economic and Social committee - EESC) посідає особливе місце серед євроінституцій. Він не приймає виконавчих рішень та не розподіляє європейський бюджет, але саме цей комітет, існування якого обумовлено основоположними документами Європейського Союзу, відіграє вирішальну роль у формуванні спільної європейської політики.

З моменту створення у 1958 році ця структура виконує дорадчу функцію. Вона поєднує та акумулює думки представників громадянського суспільства з усіх країн-членів, включаючи роботодавців, профспілки, громадські та неурядові організації, екологічні рухи, споживчі спілки та інші структури європейської спільноти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-