Двостороння угода про безпекові гарантії: Єрмак розповів, коли Україна почне переговори зі США

Двостороння угода про безпекові гарантії: Єрмак розповів, коли Україна почне переговори зі США

Укрінформ
Україна розпочне перемовини зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій вже наступного тижня.

Як передає Укрінформ, про це керівник Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив у Телеграмі.

«Ці гарантії діятимуть до набуття Україною членства в НАТО, що є найнадійнішою гарантією безпеки. Поки в нашій країні триває війна і ми не можемо приєднатися до НАТО, наша держава має заручитись надійними гарантіями на перехідний період», - заявив Єрмак.

Керівник ОП зазначив, що результатом роботи міжнародної робочої групи, яку він очолює разом із колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом фог Расмуссеном, вже стала Спільна декларація, ухвалена керівниками держав «Великої сімки» і України у Вільнюсі.

За його словами, до цієї декларації вже приєдналися більше десятка інших країн, і майже кожного тижня приєднуються нові держави.

«З учасниками декларації Україна укладе систему двосторонніх договорів, що міститимуть конкретні гарантії безпеки. Зараз ми працюємо над двосторонніми угодами з кожним з цих партнерів. Зі Сполученими Штатами починаємо перемовини вже наступного тижня», - заявив Єрмак.

Як він зауважив, безпекові гарантії для України являтимуть собою конкретні та довготривалі зобов’язання, що забезпечать здатність України перемагати зараз та стримувати російську агресію у майбутньому.

«Це будуть чітко описані формати та механізми підтримки. Йдеться про оборонну та фінансову підтримку, а також про санкції й покарання агресора», - заявив Єрмак.

Читайте також: Шольц пояснив, чому ФРН зараз не дає Україні далекобійну зброю і безпекові гарантії

Він також наголосив, що гарантії безпеки є важливою передумовою для відновлення та розвитку громад, регіонів та всієї України.

Як повідомляв Укрінформ, лідери країн НАТО на Вільнюському саміті 11 липня оприлюднили підсумкове комюніке, у якому йдеться, що майбутнє України - в НАТО, і вона отримає запрошення до вступу, коли всі країни-члени з цим погодяться, а також будуть виконані відповідні умови.

На саміті НАТО у Вільнюсі було оголошено про створення Ради Україна-НАТО, скасовано План дій щодо членства в Альянсі.

Лідери країн «Групи семи» (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі Спільну декларацію про підтримку України.

Фото: Андрій Єрмак / Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-