Ірландія виділяє ще €5 мільйонів на гуманітарну допомогу Україні

Ірландія виділяє ще €5 мільйонів на гуманітарну допомогу Україні

Укрінформ
Ірландія виділяє ще 5 млн євро на гуманітарну допомогу Україні і навчатиме українських саперів та військових медиків.

Про це заявив Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар на спільній з Президентом Володимиром Зеленським пресконференції у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні я засвідчив Президенту Зеленському, що ми будемо продовжувати надавати фінансову, практичну та політичну допомогу Україні. Ми виділяємо ще 5 млн євро на гуманітарну допомогу і ще 2 млн євро через ООН", - сказав Варадкар.

У відповідь на запитання ірландського журналіста, чи вважає він надані Україні Ірландією 5 млн євро достатньою сумою з огляду на побачені ним масштаби руйнувань, Варадкар зауважив, що це на додаток до 100 млн, які його країна вже виділила, зокрема до Європейського фонду миру, який використовується для надання нелетальної допомоги.

"Ми також долучаємося до навчальної місії - будемо навчати українських військових у сфері розмінування та військової медицини. Окрім того, ми допомагаємо Україні у сфері інфраструктури - надали певне обладнання для відновлення енергопостачання та очистки води", - зазначив Прем'єр-міністр.

Зеленський своєю чергою зазначив, що Ірландія надала Україні нелетальної допомоги на понад 170 млн євро, активно включилася у процес розмінування.

За його словами, під час зустрічі обговорювалася Формула миру, до реалізації конкретних пунктів Ірландія вже долучилася, а саме - щодо справедливості, тобто притягнення до відповідальності усіх винних у злочинах війни РФ проти України.

Крім того, Президент обговорив з главою ірландського уряду створення компенсаційного механізму, спрямування активів агресора для компенсування завданої шкоди від агресії Росії.

Зеленський зауважив, що на перемовинах порушували і питання продовольчої безпеки, української євроінтеграції та відбудови.

Він запропонував Ірландії розглянути можливість долучитися до патронату над тим чи іншим населеним пунктом або регіоном України.

Зеленський також наголосив на важливості ухвалення 12-го пакету санкцій ЄС проти Росії, де в пріоритетах має бути посилення санкційного тиску на агресора для позбавлення РФ можливості продовжувати виробництво ракет, а також санкції проти російського ядерного сектору.

Читайте також: Ірландія прихистила 86 тисяч українців — Зеленський

Як повідомлялося, у середу Україну з візитом перебуває Прем’єр-міністр Ірландії Лео Варадкар. Разом із генеральним прокурором Андрієм Костіним він відвідав місця російських злочинів у Бучі Київської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-