Рішення ЄСПЛ у справі «Росія проти України» буде письмовим - Сокоренко

Рішення ЄСПЛ у справі «Росія проти України» буде письмовим - Сокоренко

Укрінформ
Рішення Європейського суду з прав людини у справі "Росія проти України", яке очікується 18 липня, буде представлене у письмовій формі.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу в Гаазі повідомила уповноважена у справах ЄСПЛ Маргарита Сокоренко.

“Відповідно до пресрелізу ЄСПЛ рішення має бути опубліковане 18 липня 2023 року на сайті, де розміщуються усі його рішення у справах. Тому воно буде письмовим, а не як у попередніх міждержавних справах - з публічним проголошенням. У принципі, це логічно, враховуючи саму історію позову Росії до України в ЄСПЛ, і відмову РФ у принципі співпрацювати із судом з березня 2022 року”, - сказала вона.

Сокоренко також висловила очікування, що результат у цій справі потішить.

“Для мене цей позов - про альтернативну версію Росії її ж агресії проти нашої держави. Якщо коротко, вони заявляли про низку порушень прав людини Україною, в першу чергу російськомовного населення, розповідаючи про дискримінацію та утиски. Я можу оцінювати лише шанси України у цій справі, і, як на мене, результат порадує”, - сказала уповноважена у справах ЄСПЛ.

Читайте також: ЄСПЛ наступного тижня оголосить рішення у справі Росія проти України

За її словами, ЄСПЛ активізувався у розгляді справ щодо Росії – як індивідуальних, так і міждержавних.

“Майже кожного місяця ми бачимо нові рішення в індивідуальних справах за заявами російських громадян, в яких ЄСПЛ констатує доволі жорсткі порушення. До слова, цього тижня якраз винесено важливе рішення у справі “Нємцова проти Росії” за заявою доньки російського опозиційного політика Бориса Нємцова, якого було вбито в лютому 2015 року. ЄСПЛ вказав на ряд недоліків та проблем у проведеному розслідуванні вбивства Нємцова", - зазначила Сокоренко.

Крім того, зауважила вона, ЄСПЛ активізувався в міждержавних справах “Україна проти Росії (щодо Криму)” та “Україна та Нідерланди проти Росії” щодо порушень прав людини на окупованих територіях з початку збройної агресії Росії з лютого 2014 року та під час повномасштабного вторгнення з 24 лютого 2022 року. Низка важливих процедурних кроків відбудеться вже восени цього року, зауважила уповноважена.

Читайте також: У ЄСПЛ 38% справ торік стосувалися росії

"Що важливо – ЄСПЛ продовжує розглядати справи навіть попри відсутність будь-якої співпраці з боку Росії з березня 2022 року. Для цього суд прийняв відповідний алгоритм дій та дотримується його. Це важливий сигнал Росії та й, у принципі, будь-якій державі, яка вирішує зухвало та цинічно порушувати міжнародні зобов'язання, що відповідальності не уникнути. А жорна міжнародного правосуддя хоч і обертаються не так швидко, як хотілося б усім без винятку українцям, проте невідворотно ведуть до міжнародно-правової відповідальності російського агресора”, - підсумувала Сокоренко.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд з прав людини 18 липня оголосить рішення у справі "Росія проти України", у якій країна-агресор намагається покласти на Україну відповідальність за трагедію МН17 через незакриття повітряного простору.

Читайте також: Уповноважена у справах ЄСПЛ: рішення суду розбиває версію росії про «іхтамнєт»

Також Росія заявляє про нібито існування в Україні “адміністративних практик” щодо вбивств, викрадень, примусового переселення, втручання у право голосу, обмеження на використання російської мови, нападів на посольство і консульства РФ, а також перекриття води для Криму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-