У Вільнюсі ухвалили добрі для України рішення – Шольц

У Вільнюсі ухвалили добрі для України рішення – Шольц

Укрінформ
Союзники по НАТО та партнери по G7 ухвалили добрі для України рішення на зустрічах у Вільнюсі.

Про це, як передає кореспондент Укрінформу, заявив канцлер ФРН Олаф Шольц за підсумками двох днів роботи саміту НАТО.

«Ми прийняли дуже добрі рішення для України в документі, який напрацювала НАТО… Йдеться про безпекове партнерство, яке є вкрай необхідним», - заявив Шольц.

Він уточнив, що окремі держави будуть здійснювати конкретні заходи. Глава уряду розвіяв побоювання, що наступний уряд ФРН може ухилитися від виконання зобов’язань, узятих на себе нинішнім керівництвом держави. Все, що підписує Німеччина – є зобов’язуючим для держави, воно не залежить від того, хто стоїть у керівництва в якийсь момент, підкреслив він.

Читайте також: Зеленський заявив про домовленість із Німеччиною про додаткові установки Patriot

Головною відмінністю майбутніх гарантій від усієї тої допомоги, яку партнери досі надавали Києву, він вважає те, що зараз було домовлено про «більш довгострокову стратегію, на яку Україна може покластися». Канцлер зауважив, що Україна не може самотужки, виключно на базі власних економічних потужностей, продовжувати боронити себе.

Щодо побоювань українського керівництва стосовно можливості заміни в подальшому питання членства в НАТО якоюсь домовленістю з Кремлем, Шольц запевнив: «Питання про членство в НАТО не буде питанням, яке буде передано іншим особам, які не є частиною цього партнерства. Росія нічого додати з цього приводу не зможе».

Коментуючи питання «умов» членства, Шольц підкреслив, що вони існують від початку існування організації і є обов’язковими для всіх без виключень.

Започаткування Ради НАТО-України він оцінив як «новий інституційний рівень» відносин.

Канцлер повторив, що наразі найголовнішим завданням є надати Україні потрібну військову техніку та засоби, на чому партнери і будуть концентруватися. Він також пообіцяв, що Німеччина продовжить навчання «дуже великої кількості» українських солдатів, не назвавши конкретних цифр.

Читайте також: Експерт про саміт НАТО: Ми отримали менше, ніж сподівалися - але результати задовільні

Шольц нагадав, що оголосив на полях саміту про новий пакет допомоги на суму в 700 млн євро, в який увійшли системи ППО Patriot, БМП Marder і танки Leopard, а також боєкомплекти до них.

Загалом Шольц оцінив вільнюській саміт як дуже успішний.

Канцлер ФРН провів у рамках саміту кілька двосторонніх зустрічей, зокрема, з Президентом України Володимиром Зеленським.

Як повідомляв Укрінформ, саміт НАТО проходить 11-12 липня у столиці Литви. Вже було оголошено про створення Ради Україна-НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-