До перемоги України немає сенсу обговорювати її членство в НАТО – Столтенберг

До перемоги України немає сенсу обговорювати її членство в НАТО – Столтенберг

Укрінформ
Україна стане членом НАТО, але спочатку Україна має перемогти у розв’язаній проти неї Росією війні.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної з президентом Литви Ґітанасом Науседою пресконференції у понеділок у Вільнюсі напередодні саміту НАТО.

"Також важливо зазначити, що усі союзники погоджуються, що Україна стане членом Альянсу. І ми також маємо згоду щодо того, що двері НАТО залишаються відчиненими. І ми це продемонстрували, запросивши Фінляндію та Швецію… І хочу повторити, що це союзники та Україна мають вирішувати, коли настав той час, щоб запросити України стати повноправним членом НАТО", - сказав він.

Читайте також: Зеленський візьме участь у запуску Ради Україна-НАТО – Столтенберг

За словами Столтенберга, наразі найбільш нагальним завданням є "забезпечення того, щоб Україна перемогла як суверенна та незалежна держава в Європі".

"Оскільки якщо Україна не вистоїть, то ніякі питання про членство взагалі не будуть обговорюватися", - заявив він.

Генсек НАТО додав, що тому дуже важливим є те, щоб союзники продовжували підтримку України зброєю, боєприпасами, підготовкою військових та запасними частинами, "щоб вона могла звільнити більше територій, а також стримувати Росію від подальшої агресії".

Читайте також: У трьох містах Португалії провели маніфестації на підтримку вступу України до НАТО

Коментуючи майбутнє рішення Вільнюського саміту НАТО щодо України, Столтенберг вказав на те, що "союзники дійдуть згоди щодо дуже чіткого меседжу в питанні України", але "остаточного рішення ще не прийнято". "Я повністю переконаний, що на саміті ми будемо єдині та зробимо сильний сигнал щодо України", - наголосив він.

За словами генсека, союзники, зокрема, обговорюють усунення вимоги щодо ПДЧ "з тим, щоб процес членства для України складався з одного кроку, а не з двох".

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, під час якого Україна хоче отримати чіткі гарантії безпеки та зрозумілу перспективу членства в Альянсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-