Спікери шести парламентів закликали учасників саміту у Вільнюсі зобов'язатися взяти Україну в НАТО

Спікери шести парламентів закликали учасників саміту у Вільнюсі зобов'язатися взяти Україну в НАТО

Укрінформ
Голови парламентів України, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини та Польщі закликали учасників Вільнюського саміту взяти на себе зобов‘язання щодо того, що Українська держава стане членом НАТО.

Про це Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні (10 липня – ред.) у Ризі голови парламентів України, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини та Польщі ухвалили важливу спільну заяву. Це — останнє рішення на високому парламентському рівні щодо членства України в Альянсі напередодні саміту НАТО у Вільнюсі", – зазначив Стефанчук.

Він уточнив, що спікери парламентів закликали учасників Вільнюського саміту взяти на себе зобов'язання щодо того, що Україна стане членом Північноатлантичного альянсу, а НАТО визначить шлях для приєднання Української держави.

Читайте також: Країни НАТО досягли консенсусу щодо усунення ПДЧ для України – Дмитро Кулеба

Окрім того, голови парламентів закликали союзників тісно співпрацювати для розробки зобов’язань щодо безпеки для України, які жодним чином не будуть альтернативою членству держави в НАТО та не мають сповільнювати прогрес євроатлантичної інтеграції.

Вони також звернулися до партнерів із пропозицією підтримати формулу миру, запропоновану Президентом України Володимиром Зеленським.

Водночас спікери парламентів України, Естонії, Латвії, Литви, Німеччини та Польщі закликали учасників Вільнюського саміту продовжити скоординовані заходи щодо забезпечення нагальних потреб України у військовому та оборонному обладнанні, зосереджуючись безпосередньо на системах ППО, далекобійній артилерії та необхідних боєприпасах, танках і бойових літаках, а також закликали сприяти Українській державі у зміцненні її обороноздатності та потенціалу, включно з сухопутним, морським та повітряним компонентами, до повного відновлення Україною територіальної цілісності та суверенітету в міжнародно визнаних кордонів 1991 року.

Як повідомляв Укрінформ, саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у столиці Литви Вільнюсі.

Фото: Фейсбук Руслан Стефанчук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-