Україна на саміті у Вільнюсі може розраховувати на потужніший сигнал, ніж у Бухаресті – посол США

Україна на саміті у Вільнюсі може розраховувати на потужніший сигнал, ніж у Бухаресті – посол США

Укрінформ
Комюніке саміту НАТО у Вільнюсі міститиме відповідь на прагнення України щодо членства в Альянсі, яка відрізнятиметься від заяв Бухарестського саміту 2008 року про те, що Україна колись стане частиною Північноатлантичної спільноти.

Про це заявила на телефонному брифінгу постійна представниця США при НАТО посол Джуліан Сміт, передає кореспондент Укрінформу.

«У комюніке ми порушимо питання прагнень України щодо членства, і над цим зараз працюють союзники по НАТО. Але це буде не просто повторення заяв у Бухаресті, це буде інакше, ніж ми говорили у 2008 році», - зауважила представниця США.

Вона не стала вдаватися в деталі щодо змісту комюніке, оскільки документ іще опрацьовується. Однак, за її словами, якщо Президент Володимир Зеленський приїде на саміт, то побачить потужну підтримку відносин між Альянсом і Україною та цілий комплекс конкретних результатів, що «свідчитиме про довгострокову відданість Україні з боку НАТО».

Загалом, за словами дипломата, продовження підтримки України буде одним із головних фокусів уваги саміту. У цьому контексті вона зазначила, що очікується «пакет конкретних результатів» як у контексті довгострокової допомоги ЗСУ, зокрема в питаннях військової модернізації, так і щодо оперативної сумісності. Крім того, очікується спільна робота у сфері політичних відносин.

У цьому зв’язку Сміт нагадала про створення Ради Україна-НАТО, у якому відбуватиметься важлива частина взаємодії.

Читайте також: Генсек НАТО: Україна на момент завершення війни має отримати запобіжники від повторення атаки РФ

Як повідомляв Укрінформ, 11-12 липня у Вільнюсі проходитиме саміт НАТО. Україна від цієї зустрічі очікує конкретних рішень щодо визначення її шляху до членства в НАТО та щодо надання гарантій безпеки для запобігання повторенню російської агресії.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-