Зеленському у Празі подарували символічний ключ від Сенату Чехії

Зеленському у Празі подарували символічний ключ від Сенату Чехії

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський у ході візиту до Чехії провів зустріч з президентом Сенату парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчілом, на якій йому подарували символічний ключ від Сенату Чехії.

Про це повідомляє пресслужба глави Української держави, передає Укрінформ.

Президент подякував очільнику Сенату та чеському народу за сталу й дієву підтримку України у відсічі збройній агресії Російської Федерації та за надання допомоги тимчасово переміщеним українським громадянам.

Він також відзначив важливість ухвалення Сенатом постанов про визнання злочинів Росії в Україні геноцидом українського народу та підтримку створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, що свідчить про чітку політичну позицію Чеської Республіки.

Читайте також: Зеленський зустрівся з президенткою Словаччини

Особливу увагу під час розмови приділили обговоренню питання щодо проведення Глобального саміту з імплементації Української формули миру та якнайшвидшого набуття Україною членства в НАТО та Європейському Союзі.

Зеленський також подякував Вистрчілу за активну позицію Чехії стосовно відбудови України й важливих українських ініціатив.

«Проведення в Празі в жовтні другого Парламентського саміту Кримської платформи наблизить до спільної мети – деокупації Кримського півострова та всіх тимчасово окупованих територій України», – зауважив глава держави.

Своєю чергою Вистрчіл подарував Зеленському символічний ключ від Сенату Чехії.

«Найбільшим друзям, тим, кого ми поважаємо, ми передаємо ключ від чеського Сенату. Оскільки у вас буде ключ від чеського Сенату, двері Сенату й наші серця будуть завжди відкриті», – сказав очільник чеського Сенату.

Читайте також: Зеленський відвідує Словаччину

Президент України висловив вдячність за подарунок: «Я вважаю, що це ключ, якого заслуговують наш народ, наші військові. Дякую Сенату за таку ознаку визнання міцності нашої держави й боротьби за нашу незалежність. Хочу подякувати вам за те, що ви нам відкрили двері на самому початку вторгнення Росії. Відкрили без будь-яких умов, прихистили наших людей».

Крім того, сенатор Іржі Ружичка подарував Зеленському шеврон, який йому передали чеські волонтери, котрі понад рік працюють в Україні.

Також Зеленський зустрівся з президентом Палати депутатів парламенту Чехії Маркетою Пекаровою Адамовою, під час якої глава держави подякував за підтримку України та важливі рішення нижньої палати парламенту.

Співрозмовники наголосили на необхідності санкційного тиску на Росію в межах ЄС та інших міжнародних організацій, а також взаємодії сторін у реалізації курсу України на повноправне членство в ЄС і НАТО.

Читайте також: Вільнюський саміт наблизить Україну до НАТО та зміцнить її - Столтенберг

У цьому контексті Президент України висловив сподівання на максимально активну позицію з цих питань Палати депутатів парламенту Чехії.

Зеленський також подякував за надання гуманітарної допомоги та активну позицію Чехії в питанні відбудови України.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський у п’ятницю прибув з візитом до Словаччини, до цього протягом 6-7 липня відвідавши Чехію та Болгарію.

Фото: ОПУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-