Україна буде готова обговорювати довгострокове врегулювання після виведення військ РФ – Єрмак

Україна буде готова обговорювати довгострокове врегулювання після виведення військ РФ – Єрмак

Укрінформ
Україна буде готова обговорювати довгострокове врегулювання конфлікту з РФ після виведення російських військ з української території.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак у колонці для південноафриканського видання Daily Maverick, передає Укрінформ.

«Україна завжди буде готова обговорювати довгострокове врегулювання цього конфлікту, коли іноземні війська будуть видворені з нашої країни. Ми не можемо вести переговори як в’язні владних ігор Путіна», - наголосив очільник ОП.

Він нагадав, що Президент України Володимир Зеленський запропонував мирний план із 10 пунктів, який зосереджений насамперед на ядерній безпеці, забезпеченні продовольством, звільненні всіх ув’язнених і офіційному припиненні бойових дій.

Читайте також: Україна ніколи не погодиться на заморожений конфлікт - Президент

«Але план, який підтримується міжнародним правом і Статутом ООН, залежить від визнання Росією територіальної цілісності України та виведення військ з української землі. Поки Путін відмовляється зробити цей елементарний перший крок, ми зобов’язуємося вивести його армію силою», - зазначив Єрмак.

За його словами, існує чіткий шлях до миру для тих, хто поважає міжнародне право, суверенітет націй і основні права людини.

Говорячи про візит на початку цього місяця делегації африканських лідерів Україна на чолі з президентом ПАР Сирілом Рамафосою, Єрмак зауважив, що в Україні вітають появу сильного та єдиного африканського голосу в міжнародних справах.

«Ми з нетерпінням чекаємо на нову еру широкого співробітництва між ПАР та Україною, країнами з необмеженим потенціалом... Ми схвалюємо зусилля Рамафоси з вивчення перспектив досягнення миру шляхом переговорів у війні Росії проти України, хоча й надалі впевнені, що єдиний інтерес Володимира Путіна — це завоювання», - наголосив очільник ОП.

Читайте також: Єрмак обговорив із Салліваном ситуацію на фронті і зустріч у Копенгагені

За його словами, українці борються з тієї ж причини, з якої Африканський національний конгрес боровся за права свого народу з моменту заснування в 1912 році.

«Ми не готові ані покинути свої території, ані пожертвувати майбутнім людей, які там живуть», - заявив Єрмак.

Глава ОП наголосив, що Україна безумовно прагне миру.

«Звичайно, ми хочемо миру. Звичайно, ми хочемо, щоб ця війна припинилася. Україна є процвітаючою демократією з амбітним, креативним населенням. Ми хочемо бути частиною сучасного світу. Натомість злочинна агресія злісного сусіда занурила нас у середньовічний жах», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, 16 червня президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса представив у Києві план африканських країн з досягнення миру з десяти пунктів.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-