Чехія назвала пріоритети головування у «Вишеградській групі», серед них - допомога Україні

Чехія назвала пріоритети головування у «Вишеградській групі», серед них - допомога Україні

Укрінформ
З 1 липня Чехія розпочне річне головування у “Вишеградській групі” (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, V4). Серед трьох головних пріоритетів Праги буде допомога Україні.

Про це під час спільної пресконференції глав урядів “четвірки” заявив у понеділок у словацькій Братиславі прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

За словами чеського прем’єра, головування відбуватиметься під гаслом “Вишеградська група” - для громадян”.

Він повідомив, що першим пріоритетом буде освітня, культурна співпраця між країнами V4, співпраця у сфері досліджень, спорту, безпеки, зокрема у контексті міграції. Другим пріоритетом буде інноваційність – усі проєкти у сфері розвитку, зокрема розбудова транспортних та енергетичних сполучень між країнами.

Читайте також: Делегація ЗСУ взяла участь у зустрічі командувачів Вишеградської четвірки - про що говорили

“Третім пріоритетом є підтримка незалежності і територіальної цілісності України, допомога біженцям з України, а також відбудова України”,- наголосив Фіала.

Чеський прем’єр зауважив, що між країнами V4 є різниця у сприйнятті деяких пріоритетів, і висловив упевненість, що вони усе ж знайдуть порозуміння в ключових темах.

Оцінюючи ситуацію в Росії, словацький прем’єр Ладіслав Одор зазначив, що Братислава “не змінюватиме cвоєї стратегії, яка полягає у тому, щоб в межах усього ЄС продовжувати підтримувати Україну”.

Глава польського уряду Матеуш Моравецький підкреслив, що відповіддю на дії Росії та прояви нестабільності в РФ має бути єдність країн НАТО і напрацювання спільної позиції.

“Ситуація в Росії стає дедалі більш неоднозначною, а тому відповідь має бути узгодженою в межах НАТО”, - підкреслив Моравецький.

Читайте також: Сенат Чехії ухвалив резолюцію про підтримку якнайшвидшого вступу України в НАТО

Таку ж думку з цього приводу висловив чеський прем’єр Фіала: потрібно діяти спільно і надавати допомогу Україні в межах ЄС і НАТО.

Натомість прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підкреслив, що Будапешт має “суверенну закордонну політику", якої дотримується від початку війни і не планує її змінювати, вона полягає у "пошуках миру”.

Як відомо, у словацькій Братиславі в понеділок проходила зустріч глав урядів країн “Вишеградської групи”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-