Столтенберг про ядерну зброю: Росія не зможе відвернути НАТО від допомоги Україні

Столтенберг про ядерну зброю: Росія не зможе відвернути НАТО від допомоги Україні

Укрінформ
Всі спроби Росії залякувати НАТО та країни-союзниці своєю ядерною зброєю, щоб відвернути їх від продовження військової допомоги для України, зазнають невдачі.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сьогодні у Вільнюсі під час спільної заяви для преси разом з президентом Литви Ґітанасом Науседою, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми проводимо моніторинг ситуації в Білорусі і засуджуємо оголошення Росії про розгортання там ядерної зброї. Це безумне та безвідповідальне (рішення, - ред.). Ми не бачимо жодних ознак того, що Росія готується використовувати ядерну зброю, але НАТО залишається пильним. Якщо Росія думає, що вона може залякати нас (та відвернути, - ред.) від підтримки України – вона зазнає невдачі. Ми будемо поряд з Україною так довго, як це буде необхідним», - наголосив Столтенберг.

Він зауважив, що сучасна система стримування й оборони Альянсу є сильною та здатна надати безпеку всім народам країн-союзниць у цьому небезпечному світі.

«Саміт здійснить подальші кроки до розробки регіональних планів (оборони, - ред.), а також до розвитку сил, систем тренування та спроможностей, що будуть приписані до цих планів. Більше 300 000 військ високої готовності будуть підкріплені суттєвими військово-повітряними та військово-морськими спроможностями. Ми також погодили нову ротаційну модель для повітряної та протиракетної оборони, що дозволить здійснювати швидкий перехід від повітряного патрулювання до повітряної оборони», - сказав керівник НАТО.

Читайте також: Події в РФ демонструють, наскільки значну стратегічну помилку зробив Путін в Україні - Столтенберг

Він знову наголосив, що входження до НАТО Фінляндії, а також, невдовзі, Швеції, - суттєво збільшить безпеку в регіоні Балтійського моря. НАТО, як і раніше, готове захищати кожен дюйм своєї території та має намір на саміті погодити більш амбітний рівень інвестицій в оборону, за якого 2 відсотки від ВВП будуть для країн-членів «підлогою», а не «стелею» для таких витрат. Литва, за словами Столтенберга, вже зараз надає приклад у цьому та виділяє на оборону 2,5% від ВВП.

Як повідомлялося, 11-12 липня у Вільнюсі відбудеться саміт НАТО, учасники якого одним з головних питань розглянуть продовження допомоги для України у її боротьбі проти російської агресії. Україна від цієї зустрічі очікує конкретних рішень щодо визначення шляху країни до членства в НАТО та щодо надання Україні гарантій безпеки для запобігання ймовірному повторенню російської агресії у майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-