G7 і Євросоюз працюють над довгостроковими безпековими гарантіями Україні - Шольц

G7 і Євросоюз працюють над довгостроковими безпековими гарантіями Україні - Шольц

Укрінформ
Країни «Групи семи» та Європейського Союзу працюють над ефективними і довгостроковими безпековими гарантіями Україні.

Про це сказав канцлер ФРН Олаф Шольц у виступі перед депутатами Бундестагу в четвер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Зокрема, за його словами, «Німеччина працює разом з партнерами із G7 та ЄС, разом з Україною над ефективними і довгостроковими безпековими гарантіями».

Також Шольц зазначив, під час саміту НАТО йтиметься про продовження підтримки України.

«Важливим питанням на саміті у Вільнюсі буде те, як виглядатимуть відносини НАТО з Україною. Наша практична та конкретна підтримка, тісно скоординована, залишається вирішальною для виживання України… Ми закликаємо сконцентруватися у Вільнюсі на тому, що має абсолютний пріоритет у цій ситуації – як насправді посилити боєздатність України», - сказав Шольц, додавши, що й сам український уряд визнає, що членство в НАТО неможливе, доки Росія веде війну.

За словами канцлера, «наша мета подвійна: забезпечити Україну в довгостроковій перспективі сучасними західними озброєннями й одночасно посилити економічну стійкість у її опорі російській агресії».

Шольц також підкреслив, що НАТО не є стороною конфлікту в Україні й не стане нею.

Канцлер зауважив, що останні 16 місяців докорінно змінили безпеку ситуацію. Ухвалену у ФРН минулого тижня першу в історії Національну безпекову стратегію він назвав сильним сигналом партнерам і союзником про те, що на Німеччину можна покластися.

Читайте також: Бербок назвала головну умову вступу України до Євросоюзу

Шольц також наголосив на необхідності посилити роль і відповідальність Європи в НАТО. Зокрема, йдеться про підвищення виробництва боєприпасів і військової техніки на континенті.

«Німеччина відіграватиме набагато більш активну роль у захисті простору НАТО, друзів по Альянсу», - пообіцяв Шольц і заявив, що ФРН доведе витрати на оборону до 2% ВВП уже наступного року.

Стосовно зустрічі лідерів Євросоюзу наступного тижня Шольц зауважив: «Як ЄС ми не маємо сумнівів у необхідності продовження підтримки України в довготривалій перспективі».

Німеччина, поінформував Шольц, надала Україні від початку російської агресії цивільної і військової допомоги на 16,8 млрд євро та посідає зараз друге після США місце серед основних «донорів».

«Ми передаємо саме те, чого Україна потребує наразі найбільше для звільнення своїх територій під час контрнаступу», - сказав він.

Шольц також констатував, що «просте заморожування конфлікту не принесе миру; мир буде лише тоді, коли будуть поважатися територіальна цілісність держави і Хартія ООН».

Читайте також: Посли G7 підтвердили підтримку Формули миру Зеленського

«Ми маємо запобігти ренесансу імперіалізму», - підсумував глава німецького уряду.

Як повідомлялося, зустріч лідерів ЄС відбудеться 23 червня, саміт НАТО – 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-