Боррель у Єгипті: Українці хочуть миру більше за будь-кого у світі

Боррель у Єгипті: Українці хочуть миру більше за будь-кого у світі

Укрінформ
Євросоюз розраховує отримати більше інформації про підсумки візиту делегації африканських лідерів до Києва й Москви та має намір працювати разом з такими країнами, як Єгипет, для досягнення миру в Україні.

Як повідомляє Укрінформ, про це в Каїрі на пресконференції за підсумками зустрічі з міністром закордонних справ Єгипту Самехом Хассаном Шукрі  заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель. Текст промови оприлюднено на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

«Дякую вам, пане міністре, за гостинність. Я знаю, що ви щойно повернулися з подорожі до Києва та Москви, яка не була найпростішим візитом…  Безумовно, ми говорили (під час зустрічі - ред.) про російську агресію проти України. Про війну, яка розпочалася з протиправного російського вторгнення у суверенну державу і яка триває. Ця війна має наслідки не лише для України, не лише для Європи, а й для всіх у світі, включаючи Єгипет», - сказав Боррель.

Він зауважив, що багато пшениці, яку споживають єгиптяни, надходить з України та Росії. Тож продовольча криза, перед якою постає Єгипет, є прямим наслідком злочинного російського вторгнення в Україну. Ця війна продовжує руйнувати цивільну інфраструктуру та призводить до людських втрат.

Читайте також: Більшість країн Латинської Америки засуджують вторгнення РФ в Україну – Боррель

«Повірте мені, - ми всі хочемо миру. Принаймні ви і я, ми хочемо миру. Чи ви знаєте, хто хоче миру більше за всіх? Це українці. Українці хочуть миру більше за будь-кого іншого, тому що вони найбільше страждають», - наголосив Високий представник ЄС.

При цьому він підкреслив, що успіх зусиль із досягнення миру великою мірою залежатиме від того, як поводитиметься країна-агресор.

«Я знаю, що група африканських лідерів, включаючи важливу делегацію від Єгипту, відвідала Київ, відвідала Москву. Я дуже сподіваюся отримати надалі більше інформації про цей візит. Я знаю, що ви прагнете миру, і ми маємо працювати разом з метою досягнення справедливого та чесного миру так швидко, як це можливо, з повною повагою до суверенітету та територіальної цілісності України», - наголосив Боррель.

Як повідомлялося, 16 червня Україну з візитом відвідали президент Союзу Коморських островів Азалі Ассумані, президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса, президент Республіки Сенегал Макі Салл, президент Республіки Замбія Хакаінде Хічілема, прем’єр-міністр Арабської Республіки Єгипет Мустафа Мадбулі та спеціальні представники президентів Республіки Конго Флоран Нтсіба та Республіки Уганда Рухакана Ругунда.

Читайте також: Африканські лідери вважають можливим діалог з Україною та РФ щодо дітей, вʼязнів і експорту зерна

Африканські лідери представили власне бачення мирних ініціатив для зупинення російської війни проти України. Просто під час візиту до Києва Росія завдала ракетних ударів по території України, тож певний час члени делегації мусили провести у бомбосховищі.

Президент Зеленський запросив країни Африканського континенту долучитися до Глобального саміту миру на основі української Формули миру, одним з головних пунктів якої є повне виведення російських військ з усієї України та поновлення її суверенітету й територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-