Депутати Бундестагу засудили підрив Каховської ГЕС

Депутати Бундестагу засудили підрив Каховської ГЕС

Укрінформ
Депутати німецького парламенту засудили підрив дамби Каховської ГЕС, вину за що переважна більшість членів Бундестагу покладає на Росію і вимагає покарання відповідальних.

Обговорення ситуації відбулося у середу, повідомляє кореспондентка Укрінформу.

Депутат від фракції Союз 90-«Зелені» Робін Вагенер назвав свідомий підрив Росією дамби «найстрашнішою техногенною стихійною катастрофою, яку зазнала Європа в останні десятиріччя». Десятки тисяч людей опинилися в зоні лиха, а на лівому березі окупанти ще й перешкоджали евакуації. Постраждало водопостачання для 700 тисяч українців, Всесвітня організація охорони здоров’я попереджає про спалах холери, а зниження врожаю відчують у багатьох куточках світу. «Навмисне знищення природи є ні чим іншим, як екоцидом», - підкреслив політик.

Він також висловився за швидку екстрену допомогу Україні та допомогу у подальшій відбудові, а також підтримку на шляху України до ЄС. Окрім того, винні в цьому злочині мають бути притягнуті до відповідальності, а Україна – отримати ще більше зброї, щоб виграти війну та звільнити свої території. «Заморожування конфлікту лише підвищить ризик подібних терактів у майбутньому», - застеріг Вагенер.

Його однопартієць Юрген Тріттін назвав підрив дамби черговим злочином і нагадав, що це перша атака Росії на гідроспоруди. «Ми повинні покласти кінець практиці уникнення відповідальності», - закликав він. Те, що сталося, очікуваний дефіцит збіжжя, має стати сигналом для всіх тих, хто каже: «це не наша війна».

«Ми засуджуємо такий спосіб ведення війни.. Для нас зрозуміло, що підтримка України в цьому новому вимірі є більш нагальною ніж будь-коли. Ми продовжимо допомагати Україні, в тому числі зброєю», - пообіцяв представник правлячої Соціал-демократичної партії Нільс Шмід. Він виступав за визнання екоциду під час війни кримінальним злочином у міжнародному кримінальному праві, чого наразі немає, щоб його можна було переслідувати саме як воєнний злочин. Шмід також наголосив на необхідності приділяти більше уваги безпеці навколо таких чутливих об’єктів, як атомні електростанції.

Читайте також: Шмигаль розповів віцеканцлеру Німеччини про підрив Каховської ГЕС

Про те, що в Україні скоєно найбільшу штучну екологічну катастрофу та цинічний воєнний злочин, говорила і членкиня СДПН Дерья Тюрк-Нахбаур. За її словами, Путін веде війну не проти військових, а саме проти цивільних, намагаючись таким чином завдати максимальної шкоди, але також деморалізувати людей. «Це новий вимір ведення психологічної війни», - сказала депутатка.

Представниця фракції Вільної демократичної партії Агнес Штрак-Циммерман назвала трагедією використання води як зброї. «Це показує, з якою жорстокістю Путін веде цю війну. Він має відповісти за це в Гаазі», - сказала вона і висловила переконання, що Путін своїми імперськими амбіціями та бажанням знищити Україну, закрити їй шлях на Захід, «не зможе завадити цьому навіть за допомогою 80 мільярдів літрів води».

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: збитки рибної галузі оцінюють у понад ₴11 мільярдів

Представники опозиційного консервативного блоку ХДС/ХСС також говорили про необхідність продовження і посилення підтримки України, зокрема, зброєю. Так, Йоганн Давід Вадефуль назвав руйнування дамби «злочином проти людства», а також злочином проти рослин і тварин. «Щоб гарантувати, що такі катастрофи не повторяться, уряд Німеччини має підтримати Україну так швидко й так енергійно, щоби вона змогла виграти цю війну», - сказав Вадефуль. Його однопартієць Кнут Абрагам зауважив, що те, що Росія вдається подібних заходів, показує її слабкість. «Росія діє як країна-терорист. Це – воєнний злочин, це – терор», - підкреслив він.

Ліві та права «Альтернатива для Німеччина» з одного боку висловили співчуття постраждалим, але в черговий раз наполягали на припиненні постачання Україні зброї, яка, мовляв, не сприяє завершенню війни, але лише веде до ескалації. Ліві вимагають припинення вогню і переговорів, хоча й говорять про «злочин режиму, який немає виправдання», а праворадикали «не знають», хто винний за підрив дамби.

Нагадаємо, дамба на Дніпрі на півдні України була зруйнована російськими військами 6 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-