Захід ще не усвідомив наслідків підриву Каховської ГЕС – глава МЗС Латвії

Захід ще не усвідомив наслідків підриву Каховської ГЕС – глава МЗС Латвії

Укрінформ
Новообраний президент Латвії і міністр закордонних справ МЗС Едгарс Рінкевичс вважає, що Захід ще не усвідомив катастрофічних наслідків руйнування греблі Каховської ГЕС для довкілля, економіки та населення України.

Про це латвійський політик сказав в інтерв’ю «Європейській правді», передає Укрінформ.

«Ні (не усвідомив – ред.). Я вважаю, що для багатьох дуже важко зрозуміти, наскільки велика ця трагедія, що це і втрачені життя українців, і удар по українській екології. Я думаю, що усвідомлення цього факту настане на Заході дещо пізніше», - сказав Рінкевічс.

Він зазначив, що руйнація Каховської греблі до певної міри нагадує йому те, що сталося під час аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

«Тоді у перші дні не було розуміння, що це означає для світу, а також для України, але я вірю, що і тепер це також зміниться. Ми вже бачимо нові фото і відео з півдня України, тож усвідомлення цього має скоро з'явитися», - спрогнозував новообраний президент Латвії.

Коментуючи заголовки деяких ЗМІ на кшталт того, що "Україна та Росія перекидають звинувачення одна на одну", Рінкевічс зауважив, що Росія веде війну не тільки на полі бою, вона здійснює також масштабну пропагандистську та інформаційну війну.

«Як на мене, тут усе абсолютно чітко - Росія за це (підрив Каховської ГЕС. – ред.) відповідальна. Я затвітив про це, коли з'явилися ще перші новини, і ми побачили перші факти. Звичайно, ще треба час на розслідування, тому я поки казатиму, що це найімовірніше була частина воєнної операції (РФ – ред.), щоб протистояти наступу українських сил. Але все одно, звісно ж, нам ще потрібно розслідування, щоб встановити, хто безпосередньо віддавав наказ чинити ці дії на додаток, звісно ж, до загальної відповідальності за цю трагедію Путіна та його поплічників у Кремлі», - зазначив Рінкевічс.

Він констатував, що наразі ніхто не має чіткого розуміння, якими є довгострокові наслідки руйнування Каховської ГЕС для довкілля, бо це неможливо оцінити найближчим часом.

«І вже коли ми побачимо, яким стане довгостроковий вплив, тоді будемо йому протидіяти. Що стосується політичних наслідків, то я кажу прямо - моя країна Латвія завжди виступала за жорсткіші санкції проти РФ. Не завжди нас слухали, не завжди процеси ухвалення рішень швидкі, як ми хотіли б, але ми будемо продовжувати тиснути на наших партнерів», - запевнив новообраний президент Латвії.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: у Greenpeace назвали умови, за яких можливий судовий процес

Як повідомлялося, вночі 6 червня російська армія підірвала дамбу греблю ГЕС. На Херсонщині продовжуються рятувальні роботи та заходи з подолання наслідків цього злочину. Ситуація на тимчасово окупованих територіях області залишається драматичною, оскільки окупаційні сили не допускають українських рятувальників у підтоплені райони.

За фактом підриву окупантами Каховської ГЕС правоохоронці розпочали розслідування за статтею "екоцид". В Укргідроенерго заявили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована і відновленню не підлягає.

Едгарс Рінкевичс — латвійський політик, обраний Сеймом президентом Латвії 31 травня, він обійме посаду 8 липня 2023 року. До обрання на найвищу посаду впродовж багатьох років очолював Міністерство закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-