Візит Трюдо до Києва: санкції, зброя, конфіскації і повна політична підтримка

Візит Трюдо до Києва: санкції, зброя, конфіскації і повна політична підтримка

Укрінформ
Минулої суботи вдруге від початку повномасштабного російського вторгнення із візитом до України прибув прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

Як і минулого разу, задля безпеки його приїзд завчасно не оголошувався й офіційне підтвердження про перебування глави канадського уряду в Україні з’явилося лише незадовго до його від’їзду. Незважаючи на таємність, якою було оповито приїзд Трюдо, усі заяви прем’єр-міністра однозначно вказували на те, що українці знали й раніше: Канада - наш надійний і хоробрий партнер у радості й горі.

НАМ ТРЕБА БІЛЬШЕ ТАКИХ ДРУЗІВ, ЯК КАНАДА

Ураховуючи, що Канада була другою країною світу, яка визнала незалежність України, наші міждержавні відносини теж є рекордно довгими. Але, на відміну від Польщі, яка всього на кілька годин випередила Канаду у визнанні нашого суверенітету, канадсько-українські відносини завжди були дуже позитивними. Хоча деякі непорозуміння між Києвом та Оттавою траплялися, з абсолютної більшості питань вдавалося відносно швидко доходити консенсусу. Не дивно, що після початку повномасштабного російського вторгнення Канада виділила Україні вже більше 6 млрд дол. США гуманітарної, військової, фінансової та іншої допомоги. У перерахунку на душу населення - це один із найвищих показників серед країн світу. Не дарма під час зустрічі із Трюдо президент України Володимир Зеленський сказав, що “нам треба більше таких друзів, як Канада”. До візиту свого лідера до Києва, Канада підготувала довгий перелік рішень та оголошень, кожне з яких наближає перемогу України.

ЗБРОЯ, ЩЕ ЗБРОЯ І ЩЕ БІЛЬШЕ ЗБРОЇ

Свій візит до Києва Джастін Трюдо розпочав із відвідування Михайлівської площі, де вшанував пам'ять українських захисників, які віддали життя на війні проти Росії. За кілька хвилин до того, як Трюдо мав покласти квіти для вшанування загиблих воїнів, повз його делегацію пройшла військова похоронна процесія. Ця скорботна хода наочно нагадала іноземним гостям, яку ціну платить Україна і що насправді на кону.

Реакція Трюдо не забарилася: вже за кілька годин він оголосив, що Канада виділяє Україні новий пакет оборонної допомоги на 400 млн дол. Хоча він не уточнив, на що саме будуть використані ці кошти, українські захисники точно знайдуть їм хороше застосування. Окрім цього, Канада також вирішила продовжити до 2026-го року тренувальну місію UNIFIER, у рамках якої протягом восьми років навичкам сучасного бою вже було навчено більше 36 тис. українських захисників.

Іншим важливим оголошенням стало рішення Канади приєднатися до коаліції літаків, погодившись не лише навчати українських пілотів, а й допомагати в обслуговуванні майбутнього українського авіапарку F-16. У продовження “технічної” тематики, Канада також вирішила допомогти із роботою центру обслуговування танків Leopard 2 у Польщі.

Незважаючи на те, що щедрою військовою допомогою Україні Канада вже суттєво вичерпала запаси власних складів, незабаром ЗСУ отримають ще 10 тис. канадських снарядів калібру 105-мм  й 288 ракет АІМ-7, які будуть переобладнані для використання засобами протиповітряної оборони. Нарешті Канада також уже протягом найближчих тижнів відправить до України 122 броньовані автомобілі, вироблені канадською компанією “Roshel”. З початку року 78 таких машин уже надійшли українським захисникам і отримали від них дуже схвальні відгуки.

КАНАДА ПОЧИНАЄ КОНФІСКАЦІЮ РОСІЙСЬКОГО МАЙНА

Хоча саме до військової допомоги партнерів зазвичай прикута найбільша увага українців, важливе значення мають й інші аспекти міжнародної солідарності, зокрема санкції. Звісно, у цьому питанні Канада теж не пасе задніх, і під час перебування у Києві Трюдо оголосив про початок конфіскації його урядом літака АН-124 російської підсанкційної авіакомпанії “Волга-Днепр”. Цей вантажний літак прилетів до Торонто за три дні після початку повномасштабного російського вторгнення й не зміг вилетіти, коли для російських авіатранспорту було закрито повітряний простір Канади. Відтоді він нерухомо стоїть на території міжнародного аеропорту Торонто, якому вже винен близько півмільйона доларів за послуги паркування. Коли процес конфіскації офіційно завершиться, літак буде передано Україні, що стане першим таким випадком в історії Канади.

Взагалі, саме Канада першою серед членів Групи семи ухвалила законодавство, яке дозволило державі конфісковувати майно й кошти російської держави та підсанкційних осіб для подальшої передачі Україні. Раніше на можливу конфіскацію наразилася частка російського олігарха Романа Абрамовича у канадській металургійній компанії. Однак ця історія ще далека від завершення, а от російський АН-124 вже незабаром може почати допомагати українській обороні.

На додачу до цього, Трюдо оголосив про новий антиросійський санкційний пакет, до якого увійшли 24 особи та 17 установ, причетних до руйнації українських культурних цінностей. Серед людей, які потрапили під дію санкцій, окрім колаборантів-керівників українських музеїв в окупованих містах, опинилися також Віктор Янукович та його син Олександр. З урахуванням цих нових санкцій, канадські обмежувальні заходи вже діють проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб, пов’язаних із намаганнями порушити суверенітет України.

ЗА ПІДРИВ КАХОВСЬКОЇ ГЕС ВІДПОВІДАТИМЕ РОСІЯ

Питання відповідальності та покарання Росії за вчинені в Україні злочини посідає пріоритетне місце у зовнішній політиці Канади. Утім, відповідаючи на запитання про винуватця руйнації греблі Каховської ГЕС, Трюдо спершу намагався ухилитися від прямої відповіді, зазначивши, що причина - “у російській агресії”. Утім згодом він все ж визнав, що саме “Росія є відповідальною, і вона понесе покарання”. Для подолання негайних наслідків цього російського злочину Канада виділила понад 36 млн дол. й пообіцяла надати Україні додаткові ресурси для відбудови після затоплення.

УКРАЇНІ БУТИ В НАТО

Блискучий підсумок свого візиту до України Джастін Трюдо підвів, виступивши у Верховній Раді. “Усі ми хочемо, щоб Україна стала переможницею і щоб ця війна закінчилася якомога раніше. Ми всі хочемо миру, миру для українців, але миру на українських умовах. Росія повинна повністю, негайно та безумовно відізвати всі свої збройні сили з території України!”, - сказав він українським депутатам й членам Кабінету міністрів.

У своїй промові глава канадського уряду прямо сказав, що бачить Україну членом НАТО, хоч і за певних умов. “Канада всіляко підтримуватиме співпрацю України з НАТО для того, щоби підтримати якнайшвидший вступ України до Альянсу, щойно це дозволять обставини”, – зазначив він.

Вірогідно, саме ця тверда політична підтримка і є головним підсумком цього візиту. Зі значно меншою кількістю населення та меншим військовим бюджетом Канада ніколи не зможе зрівнятися зі США чи з Великою Британією за обсягом оборонної допомоги. Однак, Канада чи не найкраще у світі вміє збирати потужні міжнародні коаліції, здатні досягати приголомшливих результатів. “Канада дійсно має одні з найбільш потужних зв’язків у світі, 21 член ОПЕК, 31 член в ООН, члени інших організацій. Ми всюди будемо поширювати одне й те саме повідомлення, що треба допомагати Україні, битися за ці цінності, тому що Канада чудово розуміє, про що йдеться”, – заявив Трюдо у залі Верховної Ради.

Попри усі мінливості світу, війну й скорботу, таємний візит Джастіна Трюдо до Києва показав, що справжні друзі пізнаються в біді й що Канада, говорячи словами її прем’єр-міністра, “підтримуватиме народ України усім, чим треба, скільки буде треба”.

Максим Наливайко, Оттава

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-