Китай веде свою гру щодо російської агресії в Україні – Каспаров

Китай веде свою гру щодо російської агресії в Україні – Каспаров

Укрінформ
Китай уже зрозумів, що Росія війну не виграє, відтак веде свою гру щодо російської агресії в Україні.

Таку думку висловив російський опозиційний політик Гаррі Каспаров в інтерв’ю Укрінформу.

Він відзначив, що КНР має давні територіальні претензії до Росії, відтак для Пекіна у світлі поразки Росії в Україні відкриваються “набагато цікавіші перспективи”.

“Як на мене, Китай грає у свою гру, яка несе з собою історичну перспективу. Звичайно, на початковому етапі війни Китай був би зацікавлений у перемозі Путіна, оскільки це відкривало б шлях до Тайваню, і було б поразкою Заходу та успіхом сил тоталітаризму і тиранії. Однак Китай прагматичний, і я думаю – Сі Цзіньпін (лідер КНР – ред.) уже зрозумів, що Росія війну не виграє, а будь-який інший результат відкриває перед Сі Цзіньпіном інші можливості”,- зазначив Каспаров.

На думку ексчемпіона світу з шахів, на сьогодні Китай зацікавлений у продовженні конфлікту, оскільки він послаблює і Росію, й Захід.

За його словами, Китай є єдиною країною, яка має до Росії територіальні претензії, що базуються на договорах XVII і XIX століть.

“Китайська історіографія завжди стверджувала, що Російська імперія відібрала у них 1,5 млн кв км території, що за площею як дві з половиною України – це територія від Владивостока до Байкала. На відміну від путінських фантазій про Україну, це реальні карти, договори, які підписані між Китаєм та російським царством у 1689 році (Нерчинський договір – ред.), а пізніше – в 1860 році (Пекінський договір – ред.)”, - наголосив Каспаров.

Він додав, що з точки зору Сі Цзіньпіна, можливо, крах Росії у затяжній війні “відкриває шлях до набагато цікавіших перспектив, ніж війна за Тайвань”.

Торкаючись питання миротворчих зусиль інших по-дружньому налаштованих до Росії країн – Угорщини і Бразилії – Каспаров висловив думку, що у першому випадку йдеться про корупцію, а в другому – антиамериканізм, який поширений у країнах так званого Глобального Півдня.

Читайте також: Вимоги Росії щодо припинення війни в Україні треба ігнорувати – Каспаров

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський та лідер КНР Сі Цзіньпін 26 квітня у телефонній розмові обговорили позиції щодо зупинення російської війни проти України. Після цієї розмови Спеціальний представник КНР у справах Євразії посол Лі Хуей вирушив до Києва, Москви та ключових європейських столиць для детального ознайомлення із ситуацією з метою знайти мирне рішення для завершення російської агресивної війни проти України.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-