Україна має дотримуватися захисної політики щодо Китаю - Клімкін

Україна має дотримуватися захисної політики щодо Китаю - Клімкін

Укрінформ
Україна як майбутній член ЄС та НАТО повинна дотримуватися їхніх стратегій, у тому числі стосовно Китаю - але разом з тим мати можливості маневрів в економічній та культурній сферах.

Про це під час панелі «Ніколи знову: як виграти війну, не програвши миру» на Львівському медіафорумі сказав ексміністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми рухаємося до Заходу й ось-ось станемо частиною ЄС і НАТО. А це означає, що нам потрібно дотримуватися захисної політики щодо Китаю. Зараз Китай дуже зацікавлений і намагається зрозуміти, як він може зіграти свою роль у європейській безпековій архітектурі. Звісно, у нас є певне місце для маневрів у культурних чи економічних відносинах. Але якщо говорити про безпеку, то ми, як і Євросоюз маємо дотримуватися стратегії мінімізації ризиків», - розповів Клімкін.

Він наголосив, що солідарна Європа – це основа для української сили і безпеки. Проте, моделі безпеки в Європі застарілі, тож варто перегорнути цю сторінку і створювати, щось нове. Разом з тим, за словами Клімкіна, є країни в ЄС, у яких діє момент перестрахування або подвійна ментальність, яка стосується перемоги чи поразки, і вони не готові до боротьби. Зокрема, йдеться про стратегічну культуру Німеччини.

«Зараз німці вже кілька місяців не можуть підготувати остаточний варіант безпекової стратегії. А йдеться лише про два аспекти: перший – це Китай, другий – це Росія. Якщо ви не можете на цьому рівні визначити для себе підхід до цих країн, як ви можете вступати в реальну боротьбу?», - додав ексміністр.

Читайте також: Клімкін: Розмова Зеленського з Сі – це «хороша історія» для України, але є і ризики

Зі слів Клімкіна, західний підхід стосовно Росії можна звести до двох простих моментів: стримування і від’єднання. Оскільки щодо першого немає ніякої стратегії, і тільки українці виступають, як стримувальний фактор, то з часом ця функція масштабується на увесь східний фланг НАТО, а відповіді, на питання «що далі?» так і не буде. Водночас розвернутися на 180 градусів від Росії в ЄС поки що не готові.

Як повідомляв Укрінформ, 25-27 травня відбувається Львівський медіафорум в оновленому форматі. Він зібрав закордонних й українських медіафахівців, публічних інтелектуалів, дослідників, полісімейкерів, представників громадського сектора і міжнародних організацій. Фокусна тема: «Після війни або перед війною. Як цивілізації перемогти хаос?».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-