«Бухарестська дев’ятка»: НАТО має здійснити реальні кроки на шляху членства України в Альянсі

«Бухарестська дев’ятка»: НАТО має здійснити реальні кроки на шляху членства України в Альянсі

Укрінформ
Країни “Бухарестської дев’ятки” висловили готовність підтримувати Україну, яка бореться з російським агресором, так довго, як це буде потрібно. Країни згодні, що на вільнюському саміті НАТО має бути зроблено реальні кроки щодо інтеграції України до Альянсу.

Про це йшлося на зустрічі радників з питань безпеки президентів “Бухарестської дев’ятки”, що відбулася у середу у Варшаві, повідомляє Укрінформ із посиланням на Бюро національної безпеки Польщі.

Як зазначається, ця зустріч була підготовчою до саміту глав держав країн B9, що пройде 6 червня у Братиславі, і відбулася заради узгодження спільної позиції на вільнюський саміт НАТО.

“Країни В9 одностайно засудили незаконну та неспровоковану агресію Росії проти України. Вони запевнили у готовності продовжувати підтримувати Україну так довго, як це буде потрібно. Було підкреслено важливість перемоги України для безпеки та стабільності всієї Європи”, - йдеться в заяві Бюро національної безпеки Польщі.

Радники президентів країн B9 також погодилися, що саміт Альянсу у Вільнюсі “має суттєво підвищити вимір та якість співпраці Україна-НАТО, здійснивши подальші реальні кроки щодо майбутнього членства України в Альянсі”.

Читайте також: Вступ до НАТО може стати найкращою гарантією безпеки для України, але після війни – Столтенберг

Крім того, радники обговорили подальшу стратегічну адаптацію НАТО до загроз із боку Росії. Зокрема, країни B9 згодні щодо висунутої оборони Альянсу, підготовки нового каталогу сил високої готовності НАТО, поглибленого планування оборонних операцій, зміцнення системи командування Альянсу в регіоні, розширення інфраструктури союзників на східному фланзі та виконання зобов’язань союзників у сферах військових витрат.

Формат В9, або “Бухарестська дев’ятка”, створений з ініціативи президентів Румунії та Польщі в листопаді 2015 року, охоплює країни східного флангу НАТО. Крім Польщі та Румунії, до В9 також належать Болгарія, Угорщина, Словаччина, Чехія, Литва, Латвія, Естонія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-