Надання F-16 Україні збереже ресурси Заходу і людські життя – Кулеба

Надання F-16 Україні збереже ресурси Заходу і людські життя – Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав п’ять аргументів для західних країн, щоб надати Україні літаки F-16.

Про це глава української дипломатії написав у своїй статті для Foreign Policy, повідомляє Укрінформ.

У ній глава української дипломатії зауважив, що за допомогою систем наземного базування та ракет класу повітря-повітря, які запускаються із застарілих українських реактивних літаків радянських часів, Україна перехоплює близько 75% російських ракет і безпілотників, тоді як F-16 працюватимуть як одна комбінована система з наземною ППО, що дозволить збивати російські ракети задовго до того, як вони вб’ють когось або зруйнують енергетичний об’єкт.

По-друге, за словами Кулеби, сучасні винищувачі Україні потрібні для підтримки сухопутних сил і як передумова для будь-яких успішних наступальних операцій відповідно до військової доктрини США та НАТО.

«Постачання Україні більшої кількості МіГів радянських часів не досягне цієї мети. Їхні радари поступаються російським, а боєприпаси застаріли, що наражає життя наших пілотів на серйозну небезпеку», – вказав міністр.

Читайте також: Україна хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16 – радник Резнікова

Глава МЗС зазначив, що літаки потрібні для гарантування безпеки чорноморського зернового коридору, що дозволить повністю відновити експорт продовольства з України, забезпечивши безперебійний потік суден із зерном. Крім того, Кулеба упевнений, що досвід українських пілотів на F-16 у прямому бою з військами рф піде на користь Військово-повітряним силам США, не наражаючи на небезпеку життя американців.

Крім того, міністр наголосив, що F-16 слугуватимуть сильним стримувальним фактором для будь-яких майбутніх спроб росії перекроїти кордони в Європі, забезпечуючи довгострокову стабільність континенту.

«У нас ніколи не було територіальних претензій до росії, тільки щодо землі в наших власних кордонах, визнаних міжнародним правом. Тому побоювання щодо зловживання Україною F-16 є марними. Навпаки, F-16 допоможуть Україні не лише відновити мир на власній землі, а й приборкати агресивні амбіції президента росії володимира путіна та деескалувати конфлікт», – зазначив глава української дипломатії.

Читайте також: Кулеба пообіцяв найближчим часом більше новин про бойові літаки для України

Підсумовуючи, Кулеба наголосив, що час, необхідний для підготовки українських пілотів, не може бути контраргументом, оскільки вони загартовані в боях і готові почати навчання в будь-який момент, а також міністр заперечив твердження деяких аналітиків, що українська інфраструктура, включно зі злітно-посадковими смугами, не придатна для операцій з F-16.

Як повідомлялося, у Великій Британії цього літа розпочнуться навчання українських пілотів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-