Україна хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16 – радник Резнікова

Україна хоче отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16 – радник Резнікова

Укрінформ
Київ сподівається отримати від союзників 40-50 винищувачів F-16.

Про це радник міністра оборони України Юрій Сак сказав виданню Politico, передає Укрінформ.

«Україна хоче загалом від 40 до 50 F-16, щоб сформувати три-чотири ескадрильї для захисту свого неба від російських бомбардувань», - йдеться у публікації.

Київ заявляє західним лідерам, що потреба в сучасних літаках стала гострішою після того, як у березні російські ВПС почали широко використовувати керовані бомби, які досягають цілей на більших відстанях. Наразі Україна не має «нічого, щоб зупинити» російські літаки, які їх переносять, наголосив Сак.

«Всі розуміють, що ця тема назріла для обговорення. Ніхто не говорив, що це неможливо. Якщо порівняти з тим, що було три місяці тому, коли ми ще боролися за танки, то сьогодні всі говорять про коаліцію винищувачів – це дуже багатообіцяючий знак», – сказав він.

«Ми розуміємо, що наша протиповітряна оборона не буде повною без винищувачів F-16», – додав Сак.

За його словами, Президент Володимир Зеленський хоче, щоб питання бойових літаків було головним на порядку денному саміту G7 в Хіросімі і на саміті НАТО в Литві в липні.

Радник міністра оборони зазначив, що Зеленський отримав «запевнення» від західних лідерів під час свого останнього європейського турне, що вони обговорять це питання найближчими днями.

Хоча Британія, Італія, Франція і Німеччина не можуть запропонувати F-16, Сак сказав, що «вони мають важливий голос у міжнародній коаліції», і Україна хотіла б, аби вони заохочували таких союзників, як США і Туреччина.

Читайте також: Держдеп прокоментував готовність низки країн навчати українських пілотів

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський кілька днів тому відвідав Італію, Німеччину, а після цього – Францію та Британію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-