Кулеба у Стокгольмі зустрічається з міністрами ЄС та Індо-Тихоокеанського регіону

Кулеба у Стокгольмі зустрічається з міністрами ЄС та Індо-Тихоокеанського регіону

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 13 травня у Стокгольмі проведе зустріч з міністрами ЄС та Індо-Тихоокеанського регіону.

Про під час підходу до преси в кулуарах зустрічі розповів міністр закордонних справ головуючої в ЄС Швеції Тобіас Більстрем, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми раді вітати міністра закордонних справ Дмитра Кулебу у Стокгольмі. Міністерська зустріч форуму ЄС-Тихоокеанський регіон є доброю нагодою для багатьох речей, але я наголошую на трьох. По перше, дати нову інформацію щодо ситуації в Україні, друге - як краще збільшити та поширити тиск на росію, включаючи нові санкції, і третє – це добра нагода для зустрічі (представника - ред.) України з міністрами Індо-Тихоокеанського регіону та з міністрами ЄС в одному місці. Ми поділяємо багато спільних занепокоєнь, зокрема, у тому, що стосується територіальних зазіхань та територіальної цілісності», - наголосив шведський урядовець.

Читайте також: Блінкен та Кулеба обговорили постачання зброї та підготовку українського контрнаступу

Своєю чергою, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував шведському колезі за надану можливість зустрітися одночасно з міністрами ЄС та з урядовцями, що представляють частину «глобального Півдня», зокрема, його Індо-Тихоокеанської частини.

«Було дуже мудрим рішенням провести таку спільну зустріч тут, у Стокгольмі. Я прибув сюди з Гватемали, де брав участь в саміті Асоціації Карибських держав. Тож протягом трьох днів ми мали можливість скласти нові плани для взаємодії з Глобальним Півднем. Головною темою нашої дискусії під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ є війна, російська агресія , і як ми маємо намір протистояти їй по всіх фронтах», - зауважив керівник МЗС України.

За його словами, ще одним важливим питанням під час зустрічі є прискорення європейської інтеграції України.

Читайте також: Кулеба здійснить турне Латинською Америкою в другій половині року

«Ми вдячні за все, що шведське головування (в ЄС - ред.) робить для цього, та виконуємо наше домашнє завдання. Тож, якщо говорити коротко, головною темою розмови з міністрами закордонних справ ЄС є поставки далекобійних артилерійських боєприпасів та скорочення відстані до переговорів про входження (України до ЄС). Це на сьогодні головні питання», - сказав український міністр.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо поточної ситуації в Україні, він зазначив, що там тривають важкі бої, українські захисники продовжують стримувати ворога, який намагається захопити нові території.

«Неможливо звикнути до загибелі людей. Лише зараз я зрозумів, що означає назва відомої новели «На західному фронті без змін» (Еріх Марія Ремарк – ред.). Читаєш новини і доходиш висновку, що все ніби спокійно. Але просто в цей момент хтось помирає. Хтось штурмує траншеї, хтось їх захищає», - зауважив Дмитро Кулеба.

Читайте також: Кулеба закликав країни Латинської Америки у ставленні до війни рф узяти за приклад Гватемалу

«Ми в очікування великих подій. Моя робота сьогодні - і саме тому я зруйнував свій план та прибув сюди на запрошення Тобіаса (міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрем - ред.) - зробити все можливе, щоб підтримати наші війська на місцях. Європейський Союз має як політичну волю, так і спроможності, щоб це зробити», - додав міністр закордонних справ України.

Він зауважив, що Україна потребує широкого спектра військової допомоги - від медичних автомобілів для евакуації поранених захисників з поля бою, до ракет великого радіуса дії, броньованих машин піхоти, літаків F-16 та багато іншого.

«Я щиро вдячний за те, що було зроблено для України (Євросоюзом - ред.). Але я скажу, що було зроблено достатньо, коли ми переможемо, переможемо разом. Саме тоді я скажу – друзі, ви зробили це, ви зробили видатну роботу. І ми знаємо, що у нас є такі друзі», - сказав український урядовець.

Читайте також: Кулеба взяв участь у саміті Асоціації Карибських держав - про що говорили

Відповідаючи на запитання німецького журналіста щодо того, коли саме Україна розпочне контрнаступ проти російських загарбників, український міністр зауважив: «Моя відповідь є дуже простою і відвертою: замість того, щоб запитувати, коли розпочнеться контрнаступ, запитайте себе, чи ви зробили достатньо, щоб український контрнаступ розпочався та був успішним. Ми б хотіли зосередитися саме на цьому питанні. Ми постійно працюємо з усіма країнами-партнерами щодо нових пакетів допомоги, у тому числі – з Німеччиною, яка вже зробила багато. Ми обговорюємо певні часові рамки. Безумовно, ми хочемо отримати все якомога швидше, і ми вдячні за всі зусилля, що спрямовані на прискорення поставок».

Як повідомлялося, сьогодні у Швеції триває неформальна зустріч міністрів закордонних справ ЄС, головними питаннями якої є продовження допомоги ЄС для України та оновлення стратегії відносин між ЄС і Китаєм. Сьогодні відбувається міністерська зустріч між країнами ЄС та Індо-Тихоокеанського регіону, в якій бере участь керівник зовнішньополітичного відомства України Дмитро Кулеба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-