У Польщі відреагували на слова Зеленського про блокування імпорту української агропродукції

У Польщі відреагували на слова Зеленського про блокування імпорту української агропродукції

Укрінформ
У багатьох питаннях інтереси України та Польщі збігаються, але в деяких місцях вони розходяться.

Таким чином речник уряду Польщі Пьотр Мюллер в ефірі Польського радіо в середу відреагував на слова Президента України Володимира Зеленського про те, що він розчарований протекціоністськими діями окремих країн ЄС, зокрема і Польщі, щодо блокування ввезення українських продуктів, передає Укрінформ.

Мюллер зазначив, що після початку війни росії проти України Польща повелася зразково, показуючи приклад того, як потрібно реагувати, коли йдеться про допомогу своїм сусідам у відповідь на агресію варварської росії.

"Проте бувають ситуації, коли певні інтереси неможливо погодити, і ми, як уряд Польщі, повинні представляти інтереси Польщі. Багато в чому вони можуть збігатися з інтересами України, але в деяких місцях розходяться", – підкреслив Мюллер.

За його словами, Варшава багато разів інформувала Київ, що для Польщі це питання є дуже важливим, "але у світлі відсутності відповідної реакції Варшава змушена була прийняти рішення відповідно до інтересів Польщі".

Відповідаючи на запитання, чи Польща й надалі здійснюватиме схожі кроки, зокрема не допускатиме ввезення на територію країни певних агропродуктів з України, Мюллер зазначив: "Розраховую, що це не буде необхідно, оскільки Єврокомісія бачить, що ми здатні реагувати необхідним чином".

Читайте також: У Єврокомісії назвали своїм пріоритетом безперешкодний транзит українського зерна до ЄС

Як повідомлялося, уряд Польщі з 15 квітня в односторонньому порядку запровадив заборону на ввезення до Польщі з України широкого переліку агропродукції. Схожі заходи, після консультацій з Варшавою, запровадили також Словаччина, Угорщина, Румунія та Болгарія. Під тиском цих п’яти країн ЄС Єврокомісія 28 квітня ухвалила рішення про заборону ввезення (до 5 червня, з можливістю продовження) на внутрішній ринок цих п’яти країн ЄС пшениці, кукурудзи, ріпаку і соняшнику. Водночас ці країни, після рішення Єврокомісії, скасували національні заборони на ввезення української агропродукції. З усім тим, п’ять країн ЄС ведуть переговори з Єврокомісією щодо продовження заборони на ввезення цих агропродуктів після 5 червня, а також розширення їх асортименту.

Між тим територією Польщі продовжує здійснюватися транзитне перевезення українське збіжжя до європейських портів для подальшого експорту до третіх країн.

Читайте також: Експортна суперечка з ЄС вирішиться у межах чинної договірної бази - Президент

Як повідомлялося, під час пресконференції 9 травня з президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн Зеленський підкреслив, що будь-які обмеження українського експорту зараз є абсолютно неприйнятними, тому що вони не зміцнюють Україну й усіх в Європі, а зміцнюють можливості агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-