Зеленський виступив у Гаазі

Зеленський виступив у Гаазі

Відео
Укрінформ
Президент Володимир Зеленський виступив перед представниками громадськості, політичних і експертних кіл Королівства Нідерланди та міжнародних інституцій, розміщених у Гаазі.

Як передає Укрінформ, трансляцію вів Офіс Президента.

«Перш за все, хотів би подякувати вам за вашу увагу і повагу до «країни. Це повага і увага від людей, які знають і цінують свободу, які так само не терплять тиранію, як ми не терпимо її в Україні», - сказав на початку виступу Зеленський.

Президент наголосив на важливості притягнення володимира путіна до відповідальності за війну проти України та скоєні злочини.

"Безумовно, ми усі хочемо побачити тут іншого Володимира. Ми хочемо бачити його в Гаазі. Того, який заслуговує бути засудженим за злочинні дії. І це має бути здійснено тут, у столиці міжнародного права. Я впевнений, що це станеться, коли ми переможемо. А ми переможемо!" - заявив Зеленський.

Президент закликав світ трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у новий міжнародний трибунал для росії, бо всі інші варіанти будуть проявом слабкості.

"Один-єдиний злочин росії призвів до решти злочинів - це злочин агресії. Це - первинний злочин, початок зла. Повинна існувати відповідальність за цей злочин. І цього можна добитися лише завдяки трибуналу... Ми повинні трансформувати досвід Нюрнберзького процесу у нові операційні правила. І саме тому ми виступаємо за створення такого трибуналу. Ми хочемо продовжити традицію обов'язкового покарання за такі злочини як гарантію неповторення подібної агресії", - сказав Зеленський.

Він нагадав, що Європа і світ уже мали справу з подібним, і результати всі побачили у висновках міжнародного трибуналу у Нюрнберзі. Тому зараз, за словами Президента, не варто шукати виправдань і компромісів, а слід діяти сміливо і рішуче заради неповторення таких злочинів.

За словами Зеленського, створення повноцінного міжнародного трибуналу сьогодні вкрай важливе і для України, і для всього світу, всіх народів - заради справедливості: "Заради дітей і майбутнього ми не можемо поступитися ідеями такого трибуналу. Бо все інше буде слабкістю".

"Я хочу закликати світ: не треба боятися. Агресор має відчути всю повноту справедливості, спрямовану проти нього. Це наша історична відповідальність. Світ повинен відчути себе повністю убезпеченим. Сталість миру виникає вналідок повноцінної справедливості, в тому числі вироку щодо агресора", - наголосив він.

Президент наполягає на необхідності забезпечення справжнього миру в Україні й справжнього правосуддя для російських злочинців, а не гібридні їх форми.

«Я дуже вдячний вам і Нідерландам за кожну одиницю зброї, поставлену в Україну, за усе, що допомагає нам підтримувати наші сили оборони і дозволяє готуватися до наших активних дій. Але ми знаємо, що тривалий мир після перемоги можна досягнути лише завдяки сильним сторонам, сильним цінностям: це свобода, це верховенство права, це необхідність забезпечити повноцінне правосуддя, не якісь гібридні заміни цьому. Ми не можемо допустити гібридного імунітету, гібридного миру, пов’язаного із призупиненням воєнних дій на фронті. Але дійсний мир, дійсне правосуддя, дійсна справедливість – це саме те, що нам потрібно зараз, а не гібридні форми», - підкреслив глава держави.

Зеленський наголосив, що безкарність породжує агресію і потрібно зупинити агресивну війну як таку: «Ми маємо зупинити злочин агресії, який з’являється часом у головах тих, хто звик до безкарності. Саме безкарність відкриває двері для агресії. Якщо подивимося на будь-яку агресивну війну в історії, побачимо, що їх об’єднує одна-єдина річ: ті, хто почав ту війну, не вірили, що їм доведеться коли-небудь нести відповідальність за скоєне, що вони муситимуть відповідати за війну».

Як повідомляв Укрінформ, візит Володимира Зеленського відбувається в особливий день для Нідерландів, де щороку 4 травня о 20:00 двохвилинним мовчанням вшановують громадян і солдатів, які загинули під час війни та мирних місій після Другої світової війни.

У Гаазі Президент України уже провів зустріч із головою сенату Яном Брауном та головою палати представників Верою Бергкамп.

Зеленський також зустрінеться з прем'єр-міністрами Нідерландів та Бельгії, відвідає МКС та побуває на аудієнції у короля й базі ВПС.

3 травня Президент України здійснив візит до Фінляндії.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-