Центральній Азії варто долучитися до створення безпечнішого світового порядку - Єрмак

Центральній Азії варто долучитися до створення безпечнішого світового порядку - Єрмак

Укрінформ
Країнам Центральної Азії варто долучитися до створеної Україною “відкритої платформи реформування міжнародних відносин”, підтримавши справедливіший та безпечніший світовий порядок.

Про це йдеться у статті “Центральна Азія має вирішальне значення в боротьбі України з імперською химерою” керівника Офісу Президента України Андрія Єрмака, яку опублікувало турецьке видання Daily Sabah.

“росія не змогла нав’язати нам свою волю ні за дев’ять років повзучої агресії, ні за понад рік тотального вторгнення. Крім того, не маючи вирішальної перемоги на полі бою та зазнаючи посиленого санкційного тиску, росія слабшає. Відчувається зростання імперського перенапруження. По суті, вона вже безповоротно втратила місце в лізі супердержав”, - ідеться у статті.

На переконання Єрмака, це означає, що подальша деградація системи міжнародної безпеки неминуча.

Читайте також: Демократія має відповідати силою на спроби автократії обнулити світовий порядок - Єрмак

“Зокрема, в Центральній Азії москва послідовно втручається в інтеграційні процеси, щоб зберегти свою роль арбітра. Це не що інше, як продовження імперської практики проведення кордонів без урахування етнічних карт”, - пише Єрмак.

Він наголошує, що між Україною та державами Центральної Азії набагато більше спільного, ніж здається. І те, що відбувається в Україні, не є проксі-конфліктом між москвою та Вашингтоном (поширена в Туреччині думка - ред.), як це представляє російська пропаганда.

“Ми люди, а не довірені особи. У цій війні все просто: є агресор і є жертва агресії. Потерпілий має право захищатися всіма доступними способами. Зокрема, шукаючи підтримки за кордоном”, - зазначає Єрмак.

Читайте також: Узбекистан скасував гастролі російських артистів, які підтримали війну в Україні

У зв’язку з цим керівник ОП закликав країни Центральної Азії долучитися до створеної Україною “відкритої платформи реформування міжнародних відносин”.

“І ми будемо вдячні, якщо країни Центральної Азії приєднаються до спонсорів нового, справедливішого та безпечнішого світового порядку для загального блага”, - резюмував він.

Як повідомляв Укрінформ, Високий представник ЄС Жозеп Боррель відзначив стратегічну важливість розвитку відносин між країнами Центральної Азії та Європою.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-