Президент Чехії вважає, що Китай зацікавлений у затягуванні війни в Україні

Президент Чехії вважає, що Китай зацікавлений у затягуванні війни в Україні

Укрінформ
Президент Чехії Петр Павел вважає, що не можна довіряти Китаю посередництво у встановленні миру між росією та Україною, оскільки Пекіну вигідне затягування війни.

Про це Павел заявив в інтерв`ю Politico, передає Укрінформ.

«Я вважаю, що на користь Китаю зберегти статус-кво. Тому що це може підштовхнути росію до низки поступок», — сказав Павел.

За його словами, Китай може отримувати дешеву нафту, газ та інші ресурси від рф в обмін на своє «безмежне» партнерство з кремлем.

«Для Китаю також добре, що Захід, ймовірно, стає дещо слабшим, підтримуючи Україну... Я не думаю, що Китай справді зацікавлений у вирішенні війни в короткі терміни», — додав глава Чехії.

Він зазначив, що Китай щодня отримує уроки з конфлікту.

«Вони уважно стежать за тим, що робить росія, як реагує Захід», – сказав Павел.

Також він наголосив, що існує низка причин «побоюватися проросійської орієнтації чинного керівництва Угорщини».

Читайте також: Чехія має наполягати на початку переговорів щодо вступу України в ЄС – Павел

Як повідомлялося, раніше китайський посол у Франції Лу Шає заявив, що країни, які колись були республіками у складі СРСР, «не мають ефективного статусу в міжнародному праві», оскільки відповідна міжнародна угода, яка б ратифікувала їхній статус, на його думку, відсутня.

Представник Китаю також згадав про окупований росією Крим, зазначивши, що у цьому випадку все залежить від того, «з якої точки зору сприймати проблему», і що «все не так просто», а півострів «спочатку був російським».

Посол України у Франції Вадим Омельченко у відповідь припустив, що Лу Шає має проблеми з географією, та нагадав, що такі заяви суперечать офіційній позиції Китаю.

У Європарламенті закликали оголосити посла КНР у Франції персоною нон грата.

Речниця МЗС КНР Мао Нін заявила, що Китай поважає статус «суверенної держави» всіх республік колишнього радянського союзу і від моменту встановлення дипломатичних відносин завжди дотримувався принципу взаємної поваги та рівноправності у відносинах із ними.

Фото: Ludvík Hradilek, Deník N

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-