Зеленський: Немає об’єктивних бар’єрів для політичного рішення про запрошення України в НАТО

Зеленський: Немає об’єктивних бар’єрів для політичного рішення про запрошення України в НАТО

Відео
Укрінформ
Нині немає жодного об’єктивного бар’єра, який перешкоджав би ухваленню політичних рішень про запрошення України в НАТО.

Про це Президент України Володимир Зеленський заявив під спільного брифінгу з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Глава Української держави повідомив, що питання проведення саміту НАТО у Вільнюсі обговорювалось під час сьогоднішньої розмови із генсекретарем Альянсу.

“Я вдячний за запрошення відвідати цей саміт, але важливо, щоб Україна також отримала відповідне запрошення. Немає жодного об’єктивного бар’єра, який перешкоджав би ухваленню політичних рішень про запрошення України в Альянс. Саме зараз, коли більшість людей у країнах НАТО, а також більшість українців підтримують вступ нашої держави в Альянс, час для відповідних рішень”, — сказав Зеленський, наголосивши, що вже неможливо уявити безпеку євроатлантичного простору без України.

Він зазначив, що Українська держава очікує від вільнюського саміту реальних і конкретних кроків уперед щодо членства в Альянсі. “Ми би дуже хотіли зрозуміти, що Україна буде в НАТО. Ми про це почали говорити з паном генеральним секретарем. Нам потрібно щось більше, ніж той формат наших відносин, в якому ми сьогодні перебуваємо. Ми високо цінуємо, що країни НАТО підтримують нас зброєю, але ми хочемо розуміти, коли Україна буде в НАТО”, — підкреслив Президент.

Читайте також: Столтенберг прибув із візитом до Києва

Водночас Зеленський зауважив, що на шляху до повноцінної інтеграції в НАТО Україна потребує гарантій безпеки. Він поінформував, що це питання також обговорювалося під час розмови зі Столтенбергом.

“Я наголошую, що ці гарантії безпеки в жодному разі не замінюють і не відкладають членство України в НАТО. Поки триватиме реалізація рішень, безпека вже потрібна. Як доведено історією, це потрібно не тільки для нашої держави, а й для всіх у Європі, для всього вільного світу. Саме безпекова невизначеність розпалювала ілюзії агресора. Отже, безпекова визначеність стане надійним захистом від повторення будь-якої нової агресії проти народу України чи будь-якого іншого вільного народу”, — додав глава Української держави.

У цьому контексті він зауважив, що Україна хотіла би, щоб пакет відповідних безпекових гарантій був затверджений на саміті НАТО у Вільнюсі.

Як повідомляв Укрінформ, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг 20 квітня перебуває з візитом в Україні.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-