Учасники зустрічі Україна-Молдова-Румунія ухвалили в Бухаресті спільну заяву

Учасники зустрічі Україна-Молдова-Румунія ухвалили в Бухаресті спільну заяву

Укрінформ
Міністри закордонних справ та міністри оборони Румунії, Республіки Молдова та України провели в Бухаресті тристоронню зустріч, щоб обговорити безпекову ситуацію в регіоні та перспективи подальшої співпраці.

Як передає Укрінформ, спільну заяву за підсумками зустрічі оприлюднено на сайті МЗС

«Як партнери, розташовані у східній частині європейського континенту, ми маємо схожі безпекові занепокоєння та однакову зацікавленість у стабільному та безпечному Чорноморському регіоні… Ми продовжуватимемо співпрацювати стільки, скільки буде необхідно, щоб підтримувати право вільно обирати власну зовнішню політику та альянси, здійснювати законну самооборону, зміцнювати стійкість і забезпечувати стабільність, безпеку та процвітання в нашому регіоні», - йдеться у документі.

Його автори зазначили, що розширення Європейського Союзу, а також поглиблена співпраця з НАТО є ключовими в цьому контексті.

Читайте також: Україна просуває в Бухаресті ідею постійного патрулювання Чорного моря країнами НАТО

«Ми й надалі докладатимемо всіх зусиль, щоб продовжувати сильну європейську та євроатлантичну підтримку регіону. У цьому контексті ми підкреслюємо важливість історичного рішення Європейської Ради від 23 червня 2022 року про надання Республіці Молдова та Україні статусу кандидата в ЄС і погоджуємося активізувати зусилля для забезпечення їхнього повноправного членства в ЄС», - заявили глави зовнішньополітичних та оборонних відомств України, Молдови та Румунії.

Вони також зазначили, що очікують на оцінку Європейською Комісією досягнутого прогресу та рішення щодо початку вже цього року переговорів про вступ України та Республіки Молдова до ЄС.

Румунія та Республіка Молдова підтвердили свою готовність підтримати ініціативу України щодо всеосяжного, справедливого та тривалого миру, висловивши підтримку Формулі миру Президента Зеленського та зобов’язання активно працювати з Україною над впровадженням мирного плану з 10 пунктів.

«Наголошуємо, що Формула миру дає наше спільне бачення щодо необхідних кроків, які забезпечать всеосяжний, справедливий і міцний мир для України та безпеку для всього світу», - акцентується в тристоронній заяві.

Автори документа також висловили повну підтримку зусиллям міжнародної спільноти щодо забезпечення відповідальності осіб, які вчинили тяжкі міжнародно-правові злочини на території України, у тому числі через судові механізми.

Читайте також: Війна рф проти України змінила порядок безпеки, встановлений ООН у 1945 році - міноборони Молдови

Насамкінець міністри поінформували про домовленість організувати за першої можливості в найближчий період часу новий раунд тристоронніх переговорів між міністрами закордонних справ за участю міністрів, відповідальних за енергетику та інфраструктуру.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Румунії у четвер розпочався другий (офіційний) день Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної кримської платформи, яка зібрала в Бухаресті представників понад 50 країн та організацій.

Фото: МЗС

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-