Війна росії проти України змусила ЄС швидко стати геополітичним гравцем – Маасікас

Війна росії проти України змусила ЄС швидко стати геополітичним гравцем – Маасікас

Укрінформ
Повномасштабне вторгнення росії в Україну змусило Європейський Союз, який до цього уникав геополітики, швидко стати геополітичним гравцем і згуртуватися, щоб відповісти на цю жахливу війну.

Про це заявив голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас в інтерв’ю АрміяInform, передає Укрінформ.

Дипломат зазначив, що широкомасштабне вторгнення рф в Україну спричинило кардинальну зміну в безпековій політиці Європейського Союзу. За його словами, 23 лютого минулого року не всі вірили, що в Європі може розгорнутися широкомасштабна війна, що ядерна держава атакує свого сусіда без будь-якого виправдання. Але після початку війни ЄС мав швидко стати геополітичним гравцем.

«ЄС ухилявся від геополітики, тому що сприймав себе як орган, який має справу із законами, нормами, стандартами, законодавчими вимогами. А геополітика тут не підходить. Тепер ЄС став геополітичним сенсом, адже обрав українську сторону. Геополітика передбачає вибір сторін», - сказав Маасікас.

Він зауважив, що у цій невиправданій, жахливій війні росії проти України не можна говорити, що обидві сторони мають робити те чи інше.

«Ні, агресор повинен припинити свою агресію», - наголосив посол ЄС.

Маасікас нагадав, що лідери ЄС були одними з перших, хто чітко сказав: Україна повинна виграти цю війну.

«Ми, ЄС, підтримуємо Україну в цій війні. Це стало глибокою зміною в мисленні ЄС. У реальному житті це означало трохи конкретніше. Це означало зосередитися на допомозі Україні», - зазначив він.

У цьому контексті дипломат нагадав, що за два місяці до широкомасштабного вторгнення Європейський фонд миру затвердив свої перші в історії асигнування країнам-партнерам, зокрема Україні.

«Для України це було 33 мільйони євро. І це було після тривалих дискусій між державами-членами. Тепер ці 33 мільйони стають 3,6 мільярдами, і це вже свідчить про зміни, які відбулися», - зазначив голова Представництва ЄС.

Він також звернув увагу на те, що багато речей відбувається набагато швидше. Зокрема, навчальна місія ЄС була розроблена та облаштована впродовж трьох місяців, що порівняно з попередньою практикою, блискавично.

«ЄС згуртував себе, щоб відповісти на цю жахливу війну. Україна, безумовно, активізувала ЄС», - переконаний дипломат.

Читайте також: путін має заплатити за воєнні злочини – Боррель

Як повідомлялося, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що заяви президента Франції Еммануеля Макрона після візиту в Китай про "європейську стратегічну автономію" так само шкодять трансатлантичній солідарності, як і його слова про «смерть мозку» НАТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-