Лубінець представив щорічну доповідь перед профільним комітетом Ради

Лубінець представив щорічну доповідь перед профільним комітетом Ради

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець представив перед Комітетом з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнародних відносин щорічну доповідь про стан додержання та захист прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2022 рік.

Як передає Укрінформ, про це він повідомив у Телеграмі.

«Це перша щорічна доповідь, яку презентую перед профільним комітетом. Вона охоплює період з 1 січня до 31 грудня 2022 року та ґрунтується на аналізі 42 485 звернень і заходів, вжитих задля захисту прав людини. З метою ефективного реагування на які ми запровадили 9 основних напрямів роботи Офісу омбудсмена», - заявив Лубінець.

За його словами, у фокусі щорічної доповіді є стан додержання прав людини в Україні, порушення щодо яких збільшилося через повномасштабне вторгнення рф.

Читайте також: Лубінець привітав продовження мандату комісії ООН з розслідувань злочинів рф в Україні на рік

Йдеться про порушення прав груп внутрішньо переміщених осіб, соціально незахищених верств населення, військовослужбовців тощо. Лубінець зазначив, що найбільшою кількістю заявників до Офісу омбудсмена стали саме ВПО - 16% від загальної кількості.

«Окрім цього, рф вдається до жахливих злочинів, серед яких - примусова депортація українських дітей. Станом на кінець 2022 року до рф депортували 13 899 українських дітей, сьогодні ця кількість становить 19 544», - заявив він.

З огляду на це, омбудсмен розповів про міжнародну співпрацю та роботу на інтернаціональній арені задля захисту прав людини. «Упродовж 2022 року ми провели 178 двосторонніх зустрічей на високому рівні з міжнародними партнерами, на них – порушувалися питання дотримання прав людини в Україні та посиленню співпраці задля їхнього захисту», - заявив він.

Читайте також: Лубінець: рф залучає спецслужби, щоб українські діти не могли повернутися додому

Лубінець також зазначив, що Офісом омбудсмена протягом минулого року опрацьовано низку нормативно-правових актів у різних сферах, що стосуються додержання прав і свобод людини в Україні різних категорій осіб.

Омбудсмен подякував членам комітету за інтерес до щорічної доповіді, запитання та пропозиції.

«Щиро радий, що профільний комітет рекомендував Верховній Раді України включити питання про розгляд Щорічної доповіді про стан додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина в Україні за 2022 рік перед Парламентом», - заявив він.

Читайте також: Лубінець розповів про особливості реєстрації переселенців з тимчасово окупованих територій

Як повідомляв Укрінформ Лубінець нагадав, як у разі виявлення фактів порушення чи створення перешкод для забезпечення прав і свобод людини та громадянина подати звернення до Офісу омбудсмена.

Фото: Дмитро Лубінець, Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-