Виступ Зеленського в Національній раді став топподією в Австрії – посол

Виступ Зеленського в Національній раді став топподією в Австрії – посол

Укрінформ
Звернення Президента України Володимира Зеленського до Національної ради Австрії стало топподією в країні та було позитивно сприйнята парламентом та суспільством.

Як передає Укрінформ, про це написав у Facebook посол України в Австрії Василь Химинець.

"Звернення Президента України Володимира Зеленського до Національної ради (парламенту) Австрії - топподією в цій країні. Сильна, емоційна і яскрава промова Глави Української держави позитивно сприйнята парламентом та суспільством", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Австрія не є політично нейтральною і стоїть на боці України – спікер парламенту

Посол вказав на те, що виступи голови Національної ради Вольфганга Соботки та лідерів фракцій під час обговорення "засвідчують чітку підтримку України й засуджують злочини агресора".

"А бойкот виступу однією фракцією був однозначно засуджений рештою парламентських політичних сил й розцінений як вияв проросійської позиції", - додав Химинець.

Окремо посол вказав на те, що під час виступу Зеленського у парламенті мав можливість коротко поспілкуватися з присутнім на заході федеральним Президентом Австрії Александром Ван дер Белленом.

"Під час виступу Президента України Володимира Зеленського в австрійському парламенті мав честь бути поруч з федеральним президентом Австрії Александром Ван дер Белленом. Подякував пану федеральному президенту за тверду підтримку України й зусилля задля подальшої допомоги українському народу", - написав він.

Читайте також: Зеленський звернувся до українців після 400 днів війни: Готуємо наближення перемоги

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у четвер виступив під час відеовключення з промовою перед Національною радою Австрії.

У залі парламенту також були присутні федеральний Президент Австрії Александер Ван дер Беллен, члени федерального уряду, зокрема віцеканцлер Вернер Коглер, глава МЗС Александер Шалленберг, міністр економіки Мартін Кохер, міністр соціальних справ Йоганнес Раух та міністр юстиції Альма Цадіч.

Головне суспільне телебачення Австрії ORF, а також приватні мовники Puls 24 та oe24.tv присвятили спеціальні програми виступу Президента України в Національній раді, організувавши як трансляцію промови, так і обговорення експертами її змісту та триваючої російської війни проти України. Про виступ українського лідера написали також усі провідні австрійські газети.

Читайте також: Зеленський закликав австрійських депутатів приїхати до України

Ультраправа та проросійська Партія свободи (FPÖ) єдиною з парламентських партій виступила проти промови Глави Української держави. Напередодні очільник цієї партії Герберт Кікль заявив, що виступ Президента України як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії є порушенням нейтрального статусу країни.

Після вітального слова голови Національної ради Вольфганга Соботки депутати від FPÖ були єдиними, хто не аплодував появі українського лідера. Натомість на початку виступу Зеленського члени цієї опозиційної партії, яка раніше мала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною росією", поставили на свої місця плакати з написами "Місце для миру" і "Місце для нейтралітету" та залишили залу, не ставши слухати слова Президента України про російські воєнні злочини.

Читайте також: Україна очікує, що Австрія надаватиме максимальну допомогу в рамках свого нейтралітету – Кулеба

Чотири інші австрійські парламентські партії, як правлячі, так і опозиційні, у своїх виступах після звернення Зеленського засудили поведінку Партії свободи за бойкот нею виступу Президента України та поширення прокремлівських наративів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-