Глава МЗС Естонії про надання Україні F-16: Це не космічні кораблі, а пілоти літаків у вас є

Глава МЗС Естонії про надання Україні F-16: Це не космічні кораблі, а пілоти літаків у вас є

Укрінформ
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу вважає, що партнери мають відмовитися від принципу поетапної військової підтримки України і надати все необхідне для української перемоги, в тому числі винищувачі F-16.

Таку думку він висловив в інтерв’ю РБК-Україна, передає Укрінформ.

«Я дуже сподіваюся, що за підсумками минулого року ми зрозуміли, що ми маємо бути не реактивними, а проактивними у цьому сенсі. Що стосується F-16, то пілоти – це пілоти, і ми не говоримо про якісь космічні кораблі. А пілоти літаків у вас є, вони будуть навчені за короткий термін», - сказав Рейнсалу.

За його словами, також дуже важливо, що ці F-16 можуть бути і платформою протиповітряної оборони, тому що їхня швидкість може бути використана для запуску ракет проти російських С-300. Тож вони є певною частиною повітряного щита для захисту української цивільної інфраструктури та людей, зазначив глава естонської дипломатії.

«Я думаю, що ми надмірно драматизуємо, коли беремо один елемент озброєння, і вважаємо, що це буде геймчейнджером. Це геймчейнджер у військовому сенсі, це те, що потрібно Україні, але це не геймчейнджер у стратегічній перспективі. Тож я дійсно закликав би ті країни, які володіють цими системами озброєнь, поставити на справді стратегічну перспективу інвестування в українську перемогу», - заявив глава МЗС Естонії.

Він висловив сумнів у тому, що поетапна філософія військової підтримки України є ефективною з погляду рентабельності.

«Продовжувати цей підхід поетапної підтримки України означало б величезні людські жертви українського народу, бо стратегія путіна може справді бути в тому, щоб інвестувати зі свого боку, продовжуючи війну. Що б ми не говорили, реальність така, що війна йде в Україні. російські міста не перебувають під постійною загрозою і таке інше. І, звичайно, путін ставить своєю стратегічною метою також підрив сталого існування України як соціально-економічної одиниці, і ми не повинні давати путіну такий імпульс», - переконаний Рейнсалу.

Читайте також: Словаччина передала Україні чотири винищувачі МіГ-29

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна орієнтується на американські винищувачі F-16 через їхню масовість на ринку, але не виключає, що вони будуть не першими іноземними літаками, наданими нашій державі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-