Україна хотіла б зберегти нормальні відносини з Іраном, але він має зробити певні кроки – МЗС

Україна хотіла б зберегти нормальні відносини з Іраном, але він має зробити певні кроки – МЗС

Укрінформ
Україна хотіла б зберегти нормальні відносини з Іраном, але для цього він має припинити поставку озброєння росії і, як мінімум, засудити використання рф його дронів проти України.

Про це заявив спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх в інтерв’ю Укрінформу.

Він зазначив, що Україна неодноразово на всіх рівнях доводила до іранської сторони категоричну неприйнятність поставок росії іранських дронів із закликом припинити таку співпрацю.

За словами Субха, наполягання Ірану на своїй непричетності до поставок росії дронів українська сторона розцінює як намагання виграти час і показати, що Україна нібито продовжує спілкування з Іраном.

«Ми неодноразово підкреслювали, що надали обґрунтування наших дій і нашої позиції, тепер слово за Іраном. Для нас не має значення, коли почалася його співпраця з росією. Апеляція до того, що ці дрони передавалися до початку широкомасштабного вторгнення, не змінює ситуації. Для нас важливо, щоб Іран припинив передачу цих технологій і, як мінімум, засудив використання його дронів проти України, якщо він не може цього зупинити», - акцентував спецпредставник України з питань Близького Сходу та Африки.

Він також поінформував, що Україна попередила іранську сторону, що фіксація факту передачі росії балістичних ракет матиме руйнівні наслідки для двосторонніх відносин.

«Я підкреслю, що Україна не зацікавлена у такому кроці, а хотіла б зберегти нормальні відносини з Іраном… Звісно, якщо Іран перетне червону лінію і буде зафіксована поставка росії додаткового озброєння, це може спричинити розрив дипломатичних відносин», - зазначив Субх.

Читайте також: США запровадили санкції проти компаній, причетних до виробництва дронів в Ірані

Як повідомлялося, 11 березня іранське державне телебачення IRIB із посиланням на постійне представництво Ірану в ООН поінформувало, що Іран завершив процедуру закупівлі російських винищувачів Су-35.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-